Hyppää sisältöön

Israel lähettää Euroviisuihin juutalaisen ja arabin duon

Israelin päätös lähettää toukokuun Euroviisuihin Moskovaan juutalaisen ja arabin duo on herättänyt kritiikkiä etenkin arabiyhteisössä.

Israelin yleisradioyhtiö on valinnut esiintyjiksi Achinoam Ninin eli Noan ja Mira Awadin. Awad on ensimmäinen arabi, joka edustaa Israelia euroviisuissa.

Awad ja Nini harjoittelevat euroviisuja varten neljä kappaletta. Jokaisesta on englannin-, heprean- ja arabiankielinen versio. Voittajakappale ratkeaa televisiolähetyksessä ensi kuussa.

Arabiyhteisön mukaan Awadin ja pitkäaikaisen rauhanaktivistin Ninin valinnalla Israel yrittää antaa itsestään kuvan, joka ei ole totta. Awadista yritetään tehdä osanen Israelin propagandakoneistoon, sanoo arabitaiteilijoiden yhdistys ja vetoaa Awadiin, jotta tämä vetäytyisi kisasta.

Awad puhuu rinnakkaiselon puolesta

Tv-yhtiön edustajan mukaan esiintyjät valittiin taiteellisten ansioidensa vuoksi. Nini on lisäksi Euroopassa tunnetuin israelilainen laulaja, ja hän ehdotti Awadia, yhtiöstä kerrotaan.

- Maamme tilanne on masentava ja monimutkainen, ja ymmärrän hyvin, että jotkut suhtautuvat kyynisesti juutalaisen ja arabin duoon Israelin edustajana, Awad sanoo.

Hän painottaa haluavansa levittää sanomaa siitä, ettei arabeilla ja juutalaisilla ole muuta mahdollisuutta kuin elää rinnakkain. - En aio mennä nurkkaan ja hävitä olemasta, hän sanoo.

Awadin oma elämä on menestystarina: Galilean arabikaupungissa syntynyt Awad on nykyisin suuren yleisön suosima telavivilainen tv- ja teatterinäyttelijä. Viime vuonna hän oli tähti Israelin ensimmäisessä arabeista kertovassa tv:n tilannekomediassa, joka oli suunnattu juutalaisille.

Noin viidennes Israelin seitsemästä miljoonasta asukkaasta on arabeja. Lain mukaan heillä on samat kansalaisoikeudet kuin juutalaisilla, mutta esimerkiksi työttömyys- ja köyhyysluvut ovat arabeilla paljon juutalaisia pahemmat. Kansanryhmien välit kiristyivät entisestään Israelin hyökättyä vuodenvaihteessa Gazan palestiinalaisalueelle.

Suosittelemme sinulle