Hyppää sisältöön

Ahtisaari: Acehin rauha veitsenterällä

Nobel-palkittu presidentti Martti Ahtisaari arvioi Acehin rauhan olevan vielä erittäin hauraassa vaiheessa. Väkivalta voi ryöpsähtää Indonesian maakunnassa pintaan millä hetkellä tahansa, koska rauhansopimuksen kaikkia keskeisiä osasia ei ole vielä pantu täytäntöön.

Martti Ahtisaari
Kuva: Seppo Sarkkinen/YLE

Presidentti Martti Ahtisaari oli keskeisessä roolissa, kun Acehin maakunnan taistelevat osapuolet solmivat rauhansopimuksen Helsingissä vuonna 2005. Ahtisaari sanoo, että Acehissa on tehtävä vielä paljon työtä, jotta maakuntaan saadaan ihmisten elämisentasoa pysyvästi kohentava järjestelmä.

Ahtisaaren mukaan oikeus ja oikeudenmukaisuus ovat rauhan kulmakiviä Acehissakin. Aceh tarvitsee rauhansopimuksessa päätetyt instituutiot, kuten ihmisoikeustuomioistuimen sekä totuus- ja sovintokomission.

Ahtisaari arvioi Acehin tilaa tiistai-iltana Jakartassa, Indonesiassa. Hän toivoi, että huhtikuussa maakunnassa järjestettäviä parlamenttivaaleja valvomaan saadaan ulkomaisia tarkkailijoita.

Ulkomaista läsnäoloa tarvitaan, koska väkivalta poliitikkoja vastaan on kasvamaan päin. Ihmisiä on siepattu ja murhattu sekä poliitikkojen koteihin on tehty kranaatti-iskuja.

Ahtisaari muistutti Maailmanpankin tutkimuksesta, jonka mukaan puolet sisällissodasta toipuvista maista on viidessä vuodessa vaarassa suistua uudelleen väkivaltaan.

Acehin sisällissota kesti yli 30 vuotta. Vuosien 1974 ja 2005 välisenä aikana tapahtuneissa vihollisuuksissa kuoli 15 000 ihmistä. Acehissa taistelivat maakunnan itsenäisyyytä ajavat separatistit ja Indonesian hallituksen joukot.

Suosittelemme sinulle