Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sharifit ulos vaaleista Pakistanissa

Pakistanin Korkein oikeus on määrännyt Punjabin osavaltion johtajan Shahbaz Sharifin viraltapantavaksi. Oikeus kumosi viimevuotisen äänestystuloksen, jossa Sharif valittiin osavaltion johtoon. Samalla oikeus kielsi häntä ja hänen veljeään Nawaz Sharifia asettumasta vaaleissa ehdolle. Maan kimurantti poliittinen asetelma vaikeutuu nyt entisestään.

Avaa Yle-sovelluksessa

Pakistanin poliittinen epävakaus jatkaa syvenemistään. Korkein oikeus on pannut viralta Punjabin osavaltion johtajan ja kieltänyt suositun PML-N -puolueen johtajaa Nawaz Sharifia asettumasta ehdolle vaaleissa. Oikeus perustelee vaalikieltoa Sharifin aiemmin saamilla rikostuomioilla.

Sharif tuomittiin kymmenen vuotta sitten jutussa, jossa Sharifia syytettiin armeijan komentajaa Pervez Musharrafia kuljettaneen lentokoneen kaappauksesta. Silloiset tapahtumat johtivat lopulta Sharifin karkotukseen ja Musharrafin nousuun presidentiksi.

Sharifin saama vaalikielto kuvaa hyvin Pakistanin poliittisen elämän monimutkaisuutta. Sharif oli keskeinen pelaaja, kun oppositio löi Musharrafin vuoden 2008 vaaleissa. Sittemmin synnytetty hallitus vetosi oikeuteen Sharifin puolesta.

Sharifin puolustusasianajaja Akram Sheikh sanoo kuitenkin, että nyt myös uudella presidentillä Asif Ali Zardarilla on vaalikiellossa sormensa pelissä.

Nawaz Sharif on maan suosituin poliitikko ja hänen puolueensa on maan rikkaimman ja väestöltään suurimman Punjabin osavaltion johtava puolue. Zardarin nuori hallitus pelkää Sharifin puolueen muodostavan sille äänekkään opposition.

Valtataistelu näyttää nyt siis siirtyvän entistä selvemmin hallituksen ja Sharifin väliseksi kisaksi.

Suosittelemme sinulle