Hyppää sisältöön

Lääkäriliitto torjuu aloituspaikkojen lisäämisen

Lääkäriliitto vastustaa lääkäriksi opiskelevien opiskelupaikkojen lisäämistä. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi keskiviikkona kasvattavansa aloituspaikkoja vähintään sadalla nykyisestä 600:sta. Lisäys toteutetaan vuoteen 2012 mennessä.

Kuva: Pekka Sipilä / YLE

Lisäyksen taustalla on lääkäripula: miljoona suomalaista asuu vaikeaa lääkäripulaa potevan terveyskeskuksen alueella. 60 terveyskeskusta on äärirajoillaan lääkäripulan vuoksi, mikä on näkynyt lääninhallituksiin tulleissa valituksissa - potilasjonot saattavat olla pahimmillaan kuukausien mittaisia.

Kriisiterveyskeskuksien sijaintikuntia ei kerrota edes päättäjille. Vuosittaisen terveyskeskuslääkäritilaston laatii lääkäriliitto, mutta kuntatiedot se pitää itsellään. Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä perustelee tätä tutkimuseettisillä syillä.

- Tiedonkeruun yhteydessä on todettu johtaville lääkäreille, että tulokset tullaan raportoimaan ainoastaan sairaanhoitopiiritasolla, Vänskä sanoo.

Hallituksen äskettäinen politiikkariihi lupasi vain lieviä rohtoja vaivaan.

Opintoihin kuuluvaa terveyskeskuspalvelusta suorittavien lääkäreiden on työskenneltävä kuntien palveluksessa ensi vuodesta alkaen. Viime vuonna puolet yhdeksän kuukauden eurolääkäripalvelusta suorittavista oli keikkafirman leivissä.

Pikkuapua on luvassa myös, kun opiskelijamääriä luvataan kasvattaa. Sadan aloituspaikan lisäämisesta vuoteen 2012 on jo sovittu opetusministeriön kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö harkitsee kevään kuluessa, pitäisikö aloituspaikkoja kasvattaa lisää. Lääkäriliitolle pienikin lisäys on liikaa.

- Tänä vuonna valmistuu ja viime vuonna valmistui 600 uutta lääkäriä ja koulutuspaikkoja nostettiin huomattavasti vuodesta 2002 lähtien. Lääkäriliiton näkemyksen mukaan nykyinen koulutusmäärä on riittävä, Vänskä korostaa.

Suosittelemme sinulle