Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Keikkalääkäreistä kunnille iso lasku

Keikkalääkärit tulevat kunnille kalliiksi, sillä he hoitavat potilaita virkakollegoja hitaammin ja kirjoittavat lähetteitä jatkohoitoon herkästi.

Perusterveydenhuollosta vastaavan lääkärin Timo Mäntysen laskelmat osoittavat keikkalääkärien kalleuden. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Keikkalääkärit tulevat kunnille paljon virkalääkäreitä kalliimmiksi. Virkalääkäri hoitaa potilaan 17 eurolla, keikkalääkärillä summa on 26 euroa.

Hintaero johtuu paitsi ostolääkäreiden paremmasta tuntipalkasta, myös työtahdista.

Asiaa on selvittänyt väitöskirjaansa varten joensuulainen perusterveydenhuollon vastaava lääkäri Timo Mäntynen. Hän selvitti lisäksi, että terveyskeskuksessa vieraileva lääkäri lähettää potilaan kolme kertaa herkemmin jatkohoitoon kuin vakituinen lääkäri.

Keskikokoisen kaupungin terveyskeskuspäivystyksen pyörittäminen ostolääkäreillä maksaa jopa 200 000 euroa enemmän vuodessa kuin virkalääkäripäivystys.

Mutta vielä mojovampi lisälasku tulee erikoissairaanhoidosta. Mäntysen mukaan jatkohoitolähetteistä arviolta kolmannes on turhia ja turha hoito kallista.

Kalleinta on viikonlopputyö. Jo valtaosa terveyskeskuksista ostaa pyhäpäivystyksen lääkärifirmoilta.

Tutkijalääkärin viesti on, ettei päivystystä pitäisi koskaan jättää kokonaan kokemattomien keikkailijoiden käsiin. Ja kunnat todennäköisesti säästäisivät, vaikka vakituisen väen päivystyskorvauksia korotettaisiinkin.

Suosittelemme sinulle