Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lääkeapu toi vuoden uusturkulaisen tittelin

Vuoden 2009 uusturkulaiseksi on nimetty yrittäjä Ahmed Al Chibib ja monikulttuurisuusvaikuttajaksi opettaja Ismo Laine Turun ammatti-instituutista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Al Chibib oli ehdokkaana kunnallisvaaleissa ja hänet valittiin nuorisolautakunnan varapuheenjohtajaksi. Hän toimii aktiivisesti myös synnyinmaansa Irakin väestön humanitaarisessa tukemisessa. Ahmed Al Chibib on muunmuassa hankkinut Varsinais-Suomesta käytettyjä sairaalatarvikkeita ja toimittanut käyttökelpoisia mutta meillä vanhentuneita tarvikkeita Irakiin.

– Olen otettu huomiostani. Se on kunnia-asia, Al Chibib kommentoi valintaansa. Ensireaktioni oli, että meni 18 vuotta, että voi olla turkulainen, hän ilakoi.

Al Chibib on huomannut, että suhtautuminen maahanmuuttajiin on muuttunut hyvään suuntaan viime vuosina. Asoista keskustellaan avoimemmin ja moni on päässyt työelämään. Suomessa Al Chibib arvostaa sitä, että täällä voi yrittää ja saavuttaa asioita taustoistaan huolimatta.

Matkustajat kiittävät maahanmuuttajakuljettajia

Opettaja Ismo Laine kouluttaa Turun ammatti-instituutissa maahanmuuttajia linja-autonkuljettajiksi. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Laine on opettanut koulutettavilleen suomalaisen työelämän pelisääntöjä. Hänen myönteinen ja kannustava asenteensa on auttanut koulutettavia sopeutumaan uuteen kotikaupunkiin ja ammattiin. Maahanmuuttajataustaiset linja-autonkuljettajat ovat saaneet myönteistä palautetta ammattitaidostaan ja palveluasenteestaan. Näin myös he ovat hyviä esimerkkejä onnistuneesta integraatiosta.

Huomionosoituksestaan yllättynyt Laine kehuu maahanmuuttajia innostuneiksi ja motivoituneiksi opiskelijoiksi, joilla on halu päästä työelämään kiinni.

– Itse tunnen verkoston ja osaan opastaa opiskelijaa eteenpäin oikealle luukulle, Laine kuvaa omaa rooliaan. Isoin kiitos hyvästä hengestä kuuluu oppilastovereille. Tilanne oli toinen vielä 90-luvulla, mutta nyt suomalaiset ja maahanmuuttajaopiskelijat tekevät yhdessä töitä ja auttavat toinen toistaan, Laine kiittelee.

Tunnustus nyt neljännen kerran

Turun kaupunki jakaa tunnustukset neljättä kertaa. Uusturkulaiseksi nimetään maahanmuuttajataustainen Suomen kansalainen, joka on esimerkillisellä ja luottamusta herättävällä tavalla tehnyt työtä oman väestönosansa tai koko yhteiskunnan hyväksi. Monikulttuurisuusvaikuttajaksi valitaan puolestaan henkilö, joka on omalla panoksellaan pitkäjänteisesti tehnyt työtä monikulttuurisuuden edistämiseksi.

Kaikille Suomen kansalaisuuden vuoden 2008 aikana saaneille turkulaisille järjestetään juhlavastaanotto lauantaina 28.2.2009 klo 15 - 17 Turun linnan juhlahuoneistossa. Turku aloitti juhlavan perinteen ensimmäisenä Suomessa.

Suosittelemme