Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomi putosi virallisesti taantumaan

Kansantuote on supistunut puoli vuotta yhtä soittoa, mikä tarkoittaa, että yleisesti hyväksytyn määritelmään mukaan Suomi on virallisesti taantumassa. Tilastokeskuksen mukaan kansantuote painui miinukselle sekä heinä-syyskuussa että loka-joulukuussa.

Ihmisiä ruokajonossa
Ihmiset jonottavat ruoka-apua Helsingin Kalliossa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansantuote kutistui loka-joulukuussa 1,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Loka-joulukuun bruttokansantuotteen lasku oli suurin 17 vuoteen.

Taantuman määritelmän odotettiin toteutuvan vasta myöhemmin, sillä Tilastokeskuksen aiemmin julkaisemissa alustavissa luvuissa heinä-syyskuun luvut olivat vielä plussan puolella.

Talouden katsotaan olevan taantumassa, kun kansantuote on supistunut kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Viime aikoina on tosin alettu puhua jo lamastakin. Monien ekonomistien mielestä lama on vielä kaukana, mutta saattaa toisaalta hyvinkin olla edessä.

Lamalle on lukuisia mahdollisia määritelmiä. Yhden mielestä tärkein kriteeri on tarpeeksi pitkään (yli vuoden) jatkunut syvä taantuma, toisen mielestä olennaisinta on raju työttömyyden kasvu.

Koko viime vuoden aikana kansantuote pysyi vielä 0,9 prosenttia plussan puolella. Kasvu oli hitainta 1990-luvun alun laman jälkeen. Bruttokansantuote oli viime vuonna 186 miljardia euroa.

Kulutus piti kasvua yllä

Tuotannon kasvu oli kulutuksen ja investointien varassa. Kulutus kasvoi 1,9 prosenttia ja investoinnit yhden prosentin. Vienti sen sijaan väheni 1,1 prosenttia ja tuonti 1,3 prosenttia.

Yritysten voitot pienentyivät viime vuonna alkaneen taantuman takia, mutta investoinnit kasvoivat edelleen.

Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat keskimäärin 2,7 prosenttia.

Vanhanen: tämä oli tiedossa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan asiassa ei ole mitään yllättävää, koska tiedot perustuvat syksyn tilastoihin. Hän muistuttaa, että hallitus on jo pitkään kutsunut tilannetta vieläkin kovemmalla luonnehdinnalla kriisiksi.

Vanhasen mukaan tieto ei myöskään näinollen anna aiheita uusiin toimenpiteisiin.

Suosittelemme