Hyppää sisältöön

Käytetyn ja kierrätetyn kauppa vilkastuu

Talouden heikkeneminen saa kuluttajat kiristämään kukkaron nyörejä ja harkitsemaan entistä tarkemmin, mihin ja miten rahat käytetään. Kirpputoreilla ja kierrätysmyymälöissä sekä sähköisillä markkinapaikoilla merkkejä taantumasta on jo nähtävissä.

Ihmisiä tutkailemassa tavaroita kirpputorilla
Kuva: YLE

Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan itsepalvelukirpputori Ainon kaikki satakunta vuokralla olevaa myyntipaikkaa on käytössä. Paikan omistaja Jenni Amberg kertoo, että aikaisempiin vuosiin verrattuna myyntipöytiä ei ole vuokrattu yhtä halukkaasti. Ambergin mukaan asiakkaiden myynnistä saadut tulot vaihtelevat muutamasta kympistä sataan euroon.

Myös UFF-yhdistyksen myymälöissä on ollut vilkasta. UFF:n viestinnänsuunnittelija Minna Auravuo kertoo, että samalla kuitenkin yhdistyksen satoihin ympäri Suomea sijoitettuihin keräyslaatikoihin on tullut runsaasti vaatteita, eikä taantuma ole näkynyt ainakaan vielä kiertoon laitetun tavaran määrässä ja laadussa.

Viime vuoden aikana laatikoista kerättiin 7,6 miljoonaa kiloa vaatteita, kenkiä ja kodintekstiileitä. Auravuon mukaan UFF etsii koko ajan uusia myymälätiloja pääkaupunkiseudulta. Vuokrahintojen laskeminen helpottaisi myymälämäärän kasvattamista nykyisestä kahdeksasta.

UFF:n lisäksi kierrätysmyymälöitä pyörittävät muun muassa Emmaus, Frida Lähetystorit ja Pelastusarmeija. Niiden lisäksi Suomessa on reilusti yli 800 ympäri vuoden toimivaa kirpputoria, joita pitävät yksityishenkilöt ja erilaiset järjestöt.

Perinteisten kirpputorien lisäksi käytettyjen tavaroiden kauppa on kiihtynyt internetissä. Sanoma Digitalin liiketoimintajohtaja Jarkko Kyttänen sanoo, että taantumasta on merkkejä etenkin huutonetin suosion kasvussa. Kyttäsen mukaan myyntiin laitettujen tuotteiden kärkisijalla ovat vaatteet. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna eniten uusia käyttäjiä on kerännyt hintavertailupalvelu, missä kävijämäärä oli tammikuun alussa 40 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Sanoma Digitalin sähköisillä markkinapaikoilla on yhteensä noin puoli miljoonaa kävijää viikoittain.

Suosittelemme sinulle