Hyppää sisältöön

Ennakkoluulot värittävät japanilaisen populaarikulttuurin harrastamista Suomessa

Japanilaisen populaarikulttuurin harrastajat törmäävät Suomessa edelleen ennakkoluuloihin. Näin sanoo aiheen harrastamista tutkinut Katja Valaskivi. Yksi pinttyneimmistä käsityksistä Valaskiven mukaan on se, että japanilaisessa sarjakuvassa esiintyy aina seksiä ja väkivaltaa. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastajien määrä Suomessa on kasvanut tuntuvasti.

Manga-hahmojen piirtäminen on suomalaisnuortenkin yleinen harrastus. Kuva: YLE

Suomessa japanilaisen populaarikulttuurin laajeneminen alkoi kompuroiden. Alan harrastajat puhuvat tämän yhteydessä niin sanotusta Dragon Ball -traumasta. Tällä viitataan 2000-luvun alussa julkaistuun Dragon Ball -sarjaan, jossa tulkittiin olevan rivouksia ja viitteitä pedofiliaan.

Kohuun otti kantaa muun muassa eduskunnan naisasiaverkosto. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastukseen jäi kohun jälkeen leima, joka ei ole edelleenkään haalistunut pois.

- Harrastajilta udellaan edelleen, miksi he harrastavat taidetta, joka on pelkkää seksiä ja väkivaltaa. Asia ei ole näin. Aivan samalla tavalla olisi järjetöntä sanoa, että kirjallisuus käsittelee pelkkää seksiä ja väkivaltaa, sanoo erikoistutkija Katja Valaskivi.

Raamatusta roskadekkareihin

Valaskiven mukaan japanilainen populaarikulttuuri - sarjakuva eli manga ja animaatioelokuva eli anime - kattaa kaikki mahdolliset lajityypit. Mangana löytyy kaikkea Raamatun ja roskadekkareiden väliltä.

- Meillä on ilmeisesti totuttu ajattelemaan, että sarjakuvaa tehdään joko lapsille tai aikuisille. Japanissa sitä tehdään aivan kaiken ikäisille ja kaikilla mahdollisilla tyyleillä, valistaa Valaskivi. Hänen tutkimuksensa Pokemonin perilliset - japanilainen populaarikulttuuri Suomessa ilmestyi viime viikolla.

Mangaa kustantava Antti Grönlund on törmännyt myös toiseen väärinkäsitykseen.

- Ikään kuin japanilainen populaarikulttuuri veisi nuoret harrastajat kokonaisvaltaisesti mennessään tehden heistä puoliksi japanilaisia. Ei minusta tullut hevaria, vaikka heavy-musiikkia nuorena kuuntelinkin. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen on vain pieni osa nuorten elämää.

Suosittelemme sinulle