Sharif sanoi kannattajilleen, että pitää kotiarestimääräystä moraalittomana ja laittomana, eikä aio hyväksyä sitä. Sharif myös sanoi, että Pakistan on muutettu poliisivaltioksi. Puhe nähtiin suorana myös pakistanilaisilla televisiokanavilla.
- Aion lähteä talostani. On tullut aika marssia käsi kädessä, Sharif vetosi kannattajiinsa.
Sharif asetettiin kotiarestiin sunnuntaina vain tunteja ennen kuin hänen oli määrä puhua hallitusta vastaan suunnatussa suurmielenosoituksessa. Poliisin mukaan Sharif ei saa poistua kotoaan Lahoresta kolmeen vuorokauteen. Poliisin edustaja Ijaz Ahmed sanoi uutistoimisto AFP:lle, että kotiarestin tarkoitus on estää Sharifin osallistuminen maanantain suurmielenosoitukseen.
Korkea-arvoinen turvallisuusviranomainen on kuitenkin kiistänyt, että Sharifin liikkeitä rajoitettaisiin millään tavalla.
Myös muita oppositioedustajia kotiarestissa
Sharifin puolueen edustaja Naseer Ahmed Bhutta sanoi, että entisen pääministeri Nawaz Sharifin lisäksi kotiarestiin asetettiin tämän veli Shahbaz Sharif sekä muita puolueen korkea-arvoisia johtajia.
Myös hallituksen vastaisen suurmielenosoituksen järjestäjä, lakimies Aitzaz Ahsan on asetettu kolmen päivän kotiarestiin, kertoi tämän avustaja uutistoimisto Reutersille.
Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi on puolestaan sunnuntaina käyttänyt kyynelkaasua kiviä heitelleitä mielenosoittajia vastaan Lahoren kaupungissa.
Suurmielenosoitus suunniteltu maanantaiksi
Maan oppositio ja hallitus ovat viime viikkoina olleet törmäyskurssilla. Oppositio vaatii toissa vuonna syrjäytetyn korkeimman oikeuden presidentin palauttamista tehtäväänsä. Aiemmin tällä viikolla poliisi pidätti satoja oppositioaktivisteja.
Pakistanin oppositio on liittoutunut lakimiesten kanssa vaatimaan maan entisen sotilasjohtajan Pervez Musharrafin toissa vuonna erottaman korkeimman oikeuden presidentin Iftikhar Chaudhryn palauttamista tehtäväänsä.
Kiistan arvellaan heikentävän entisestään maan haurasta siviilihallitusta, joka samaan aikaan yrittää taistella terroristijärjestö al-Qaidan ja taliban-liikkeen kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan.
Tuhansien mielenosoittajien on määrä kokoontua maanantaina Islamabadissa parlamentin edustalla, vaikka hallitus on kieltänyt protestit kaupungin keskustassa.
Maan presidentti Asif Ali Zardari on toistaiseksi kieltäytynyt opposition vaatimuksista. Asiantuntijoiden mukaan Zardari pelkää, että Chaudhry saattaisi mitätöidä armahdukset, jotka Musharraf myönsi Zardarille ja tämän edesmenneelle vaimolle Benazir Bhuttolle. Molempia syytettiin korruptiosta.
Yhdysvallat pelkää sotilasvallankaappausta
Kiistan taustalla on Zardarin ja maan suosituimman poliitikon oppositiojohtaja Nawaz Sharifin välinen valtataistelu. Sharif on antanut tukensa opposition ja lakimiesten vaatimuksille.
Päätöksen taustalla on Sharifin ärtymys korkeimman oikeuden äskettäin tekemästä päätöksestä, joka estää oppositiojohtajaa ja tämän veljeä asettumasta ehdolle vaaleissa. Sharif väittää päätöstä Zardarin masinoimaksi. Hallitus puolestaan on uhannut syyttää Sharifia kansan kiihotuksesta, jos mielenosoitukset johtavat väkivaltaisuuksiin.
Yhdysvallat, jolle Pakistan on tärkeä liittolainen terrorismin vastaisessa taistelussa, on seurannut tilanteen kehittymistä huolestuneena. Pahimmassa tapauksessa kriisi saattaa johtaa armeijan väliintuloon. Yhdysvaltain ja Britannian diplomaatit ovat yrittäneet kulissien takana sovitella kiistaa.