Hyppää sisältöön

Salmonella leviää kanatiloilla

Salmonellaa on löytynyt jo yhdeksältä kanatilalta, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto. Luku voi vielä kasvaa, kun ulostenäytteistä saadaan uusia tuloksia.

Kukko ja kaksi kanaa nuokkuvat orrella kanalassa.
Kuva: YLE

Aiemmin salmonellaa oli löydetty kolmelta tilalta. Nyt tautia löytyi kuudelta uudelta tilalta.

Viraston maatalouskemian yksikön johtajan Kaija Varimon mukaan kyseessä on jo iso epidemia. Enin osa tiloista sijaitsee Lounais-Suomessa. Joukossa on myös suuria, sadan tuhannen munivan kanan tiloja.

Rehuraision tehdas, jossa saastunutta rehua on valmistettu, on puhdistettu ja desinfioitu. Salmonellan saastuttaman tuotantolinjan reittiä tiloille jäljitetään parhaillaan.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio pitää Suomen salmonellavalvontaohjelmaa yhtenä maailman tiukimmista puhjenneesta epidemiasta huolimatta.

- Tutkimme näytteet tarkasti, mutta tämän päivän maailmassa on mahdollista, että salmonellan saastuttamia raaka-aineita pääsee ketjuun. Paine raaka-aineiden osalta on sen verran suuri, Husu-Kallio sanoo.

Tiloilta ei ole päässyt munia eteenpäin, koska munapakkaamot eivät ole niitä huolineet. Eviran mukaan kaikkia kaupoissa jo olevia munia voi huoletta käyttää. Se muistuttaa kuitenkin huolehtimaan hygieniasta kotikeittiössä.

Salmonellaa voi löytyä vielä lisää, sillä tutkittavana on noin 770 kana- ja sikatilaa. Näytteidenotto tiloilla jatkuu vielä tämän ja ensi viikon.

Suosittelemme sinulle