Hyppää sisältöön

Amnesty: Gambiassa noitatohtoreiden uhreja

Gambiassa maaseudulla kyläläisiä on joutunut perinteisten parantajien, noitatohtoreiden pauloihin oudossa tapahtumaketjussa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että jopa tuhat ihmistä on joutunut poppamiesten sieppaamiksi. Uhrit on kuljetettu salaisiin piilopaikkoihin ja pakotettu juomaan huumaavia rohtoja.

Osa sekoituksista on aiheuttanut munuaisongelmia ja kahden ihmisen kerrotaan kuolleen. Amnestyn Gambian koordinaattori kertoi, että sadat ihmiset ovat paenneet naapurimaahan Senegaliin, kun heidän kotikylistään on siepattu ihmisiä. Kahden ihmisen kerrotaan kuolleen noitamenoissa.

Amnestyn mukaan noitatohtoreiden viekoittelemia ihmisiä on pidetty vankeina muutama päivä ja heitä on lääkitty yrttijuomilla, jotka aiheuttavat hallusinaatioita ja poikkeavaa käytöstä. Uhreja on myös pahoinpidelty ja pakotettu tunnustamaan oman noituutensa. Pelkoa herättävät poppamiehet ovat ilmeisesti tulleet toisesta Gambian naapurimaasta, Guineasta. Sekavassa tapahtumaketjussa sieppauksiin on ilmeisesti sekaantunut myös poliisin ja armeijan edustajia.

Amenstyn mukaan esimerkiksi Foni Kansalan alueella sijaitsevasta kylästä siepattiin tämän kuun alkupuolella aseilla uhaten kolmesataa ihmistä. Heidät valittiin sattumanvaraisesti ja pakotettiin riisumaan vaatteensa ja juomaan likaista rohtovettä. Monet siepatuista saivat juomasta pahoinvointi - ja ripulioireita. Gambian hallitus ei ole kommentoinut asiaa.

Suosittelemme sinulle