Hyppää sisältöön

Lestadiolaiset pitävät kiinni ehkäisykiellosta

Vanhoillislestadiolaiset eivät lievennä suhtautumistaan ehkäisyyn arkkipiispan vetoomuksesta huolimatta. Jukka Paarman mielestä ehkäisykielto saatetaan kokea ihmisoikeuksia loukkaavana painostuksena. Lestadiolaisten mielestä roomalaiskatolisen kirkon oppi syntyvyyden säännöstelystä on luterilaista kirkkoa oikeampi.

Kuva: YLE

Vanhoillislestadiolaisia voi pitää poikkeuksena läpimaallistuneessa yhteiskunnassa. Liikkeen seuroissa kaikuvat 1700-luvun raamatunkäännöksen termit ja puritaaniset elämäntavat, suuret perheet sekä ehkäisykielto nostavat liikkeen säännöllisesti otsikoihin. Kun Ihmisoikeusliitto nosti ehkäisyasian ihmisoikeuskysymykseksi, uteliaisuus liikettä kohtaan nousi keskusteluohjelmien ja netin ykkösaiheeksi.

Liikkeen johto kiistää kieltojen olemassaolon. Heidän mukaansa uskovainen tietää muutenkin mitä voi tehdä ja mitä ei.

- Me liikkeenä voimme puhua vain mikä on uskon osalta opetuksen ja julistuksen sisältö. Katseemme ei yllä niin sanottuun makuukamariin, Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Voittonen toteaa.

Kirkon kannalta ehkäisyä olellisempaa on lestadiolainen seurakuntaoppi

Jo lestadiolaislapsi tietää, että lestadiolaiset ovat liikkeen seurakuntaopin mukaan ainoita oikeita Jumalan valtakunnan edustajia maan päällä. Naispappeutta ei vastusteta, koska miespapitkaan eivät ole oikeita. Vain lestadiolaisuskovaiset voivat antaa synnit anteeksi tosilleen. Liikkeen ulkopuolelta joutuu tuliseen järveen.

- Me koemme olevamme luterilaisen kirkon ydintä, sitä joka haluaa seistä Jumalan sanan perustalla, Voittonen sanoo.

Virallinen kirkko ei halua kommentoida lestadiolaista seurakuntaoppia. Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan kirkon yhtenäisyys ei kuitenkaan ole eroavien käsitysten vuoksi vaarassa.

- Peruskysymyksen suhteen ei varmaankaan ole eroa. Nämä mainitut asiat televisiosta, ehkäisystä teatterista ja urheilusta ovat elämäntapakysymyksiä, josta kirkossa voi olla montaa mieltä ja se ei kirkon yhtenäisyyttä vielä vie eikä ole yhtenäisyydelle miksikään vaaraksi, arkkipiispa toteaa.

Suosittelemme sinulle