Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

British Library hukkasi Hitlerin Taisteluni ja 9 000 muuta kirjaa

Britannian kansalliskirjasto ei tiedä, mitä on tapahtunut yli 9 000 kirjalle, jotka sillä pitäisi olla kokoelmissaan. Kadoksissa on muun muassa Adolf Hitlerin 50-vuotispäivän kunniaksi julkaistu Taisteluni- eli Mein Kampf -kirjan juhlapainos, keskiaikainen opus tähtitieteestä sekä useita 1800- ja 1900-lukujen romaanien ensipainoksia.

British Libraryn punatiilinen rakennus
British Libraryn mittavat kokoelmat pääsivät saman katon alle Lontoon Euston Roadille vuonna 1997 Kuva: Jack1956
Avaa Yle-sovelluksessa

British Library ei usko, että kadonneet kirjat on varastettu, vaikka osaa ei ole nähty puoleen vuosisataan. Ne lienevät vain kulkeutuneet vääriin paikkoihin 650 hyllykilometrillä, arvellaan kirjastosta, jossa on kaikkiaan 14 miljoonaa kirjaa ja miltei 150 miljoonaa sanoma- ja aikakauslehteä, karttaa ja muuta esinettä.

Osalla kirjoista on suuri arvo myös rahallisesti, mutta osa kiinnoistaisi luultavasti vain sangen kapeaa ostajakuntaa. Tällaisia lienevät Lontoon jalkapallojoukkueiden ottelutaulukot 1930-luvulta. 1500-luvun saksalaisen uskonpuhdistajan Wolfgang Musculusin selvitys koronkiskonnasta sen sijaan lasketaan kirjamarkkinoilla yli 20 000 euron arvoiseksi.

Kadonneiden ensipainosten joukossa on monia englanninkielisen romaanikirjallisuuden helmiä, muun muassa Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva vuodelta 1891, ja Lewis Carrollin kuvitettu Liisa ihmemaassa vuodelta 1876.

Tärkeimpi teoksia pidetään lujasti silmällä

British Libraryn hyllyistä kannetaan lukusaleihin 3,5 miljoonaa kirjaa vuodessa. Yleensä kirjan puuttuminen havaitaankin niin, että joku kysyy sitä luettavakseen. Osa aukoista ilmenee tarkastuksissa.

- British Library ottaa kokoelmiensa turvallisuuden erittäin vakavasti. Meillä on useita keinoja ja käytäntöjä, joilla kirjoja suojellaan sekä tahattomilta vahingoilta että tihutöiltä, sanoo kirjaston johtajistoon kuuluva Jennifer Perkins Guardian-lehdessä.

Kirjastojen turvallisuuteen erikoistuneen yrityksen edustaja Keith Ratmill sanoo puolestaan, että British Libraryssa on yllättävän vähän teoksia hukkateillä. Kokoelma on valtava, eikä yksikään rakennus ole umpiturvallinen, joten British Libraryn asiat voisivat olla yhtä huonosti kuin eräällä pienellä kirjastolla, joka on hukannut viidenneksen kokoelmistaan neljässä vuodessa, Rathmill sanoo.

British Libraryn suurimmat helmet ovat salissa, jota vartioidaan herkeämättä. Tällaisen erikoiskohtelun saavat muun muassa brittien eräänlainen perustuslaki Magna Carta vuodelta 1215 sekä Lindisfarnen kuvitettu rukouskirja 600-luvun lopusta tai 700-luvun alusta. Muihin kirjoihinsa kirjasto ei ole halunnut laittaa edes mikrosiruja, koska pelkää niiden turmelevan teoksia.

Suosittelemme sinulle