Hyppää sisältöön

Brax lisäisi syytettyjen pakkonoutoa

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) haluaa tuomioistuinten turvautuvan syytettyjen ennakkonoutoon nykyistä enemmän. Nouto varmistaisi Braxin mielestä sen, ettei oikeusistuntoja tarvitsisi peruuttaa poissaolojen vuoksi.

Justice Minister Tuija Brax Kuva: YLE / Jukka-Pekka Inkinen

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa Brax kertoo, että oikeusministeriö valmistelee lakimuutosta, jotta haastemiehet voisivat keskittyä noutoihin paremmin.

Tuomioistuimet voivat määrätä henkilön tuotavaksi oikeuteen, jos haastettu asianosainen jättää saapumatta tai näin voidaan olettaa. Usein poissaolon syynä on se, ettei haastemies ole saanut toimitettua haastetta syytetylle.

Syytettyjen poissalot ovat edelleen suurin yksittäinen syy oikeudenkäyntien peruuntumiselle Suomessa, vaikka poissaolot rikosoikeudenkäsittelyissä ovat vähentyneet 2000-luvulla.

Kymmenen vuotta sitten käräjäoikeuden pääkäsittelyistä peruttiin lähes joka kolmas poissaolon vuoksi, kun toissa vuonna lykkääntyi viidennes. Korkein peruuntumisprosentti oli Helsingin hovioikeuspiirissä, jossa neljännes oikeudenkäynneistä peruuntui.

Lehden haastatteleman Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Virve de Godzinskyn mukaan poissaoloja ovat vähentäneet lakimuutokset, joilla on pyritty estämään pääkäsittelyn peruuntuminen. Nykysäännökset tekevät mahdolliseksi oikeuteen haastetun, mutta poissa olevan syytetyn tuomitsemisen, pääkäsittelyn aloittamisen ilman syytettyä sekä kirjallisen käsittelyn.

Suosittelemme sinulle