Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Outokumpu lomauttaa 1 800

Kemin kromikaivos, Tornion ferrokromitehdas ja yksi terässulatto suljetaan huhtikuussa määräajaksi eli syksyyn saakka. Lisäksi 1 500 työntekijää lomautetaan vuorojärjestelmää muuttamalla toistaiseksi.

Jyrki Hyykoski on pääluottamusmies
Metallin pääluottamusmies Jyrki Hyykoski on pettynyt, koska Outokumpu ei käytä tilaisuutta huoltaa ja kunnostaa Tornion tehtaita uutta noususuhdannetta varten. Kuva: YLE / Riitta Pihlaja
Avaa Yle-sovelluksessa

Outokumpu lomauttaa lähes koko henkilöstönsä syksyyn saakka. Lomautukset koskevat yli 1 800 henkilöä sekä Tornion terästehtailla että Kemin ferrokromikaivoksella. Lomautukset toteutetaan joko määräaikaisina tai kiertävällä järjestelmällä toistaiseksi.

Tuotanto keskeytetään Kemin kaivoksella, ferrokromitehtaalla ja terästehtaan ykkössulatolla ensi kuussa. Sulkeminen koskee noin 330 henkilöä, jotka lomautetaan määräajaksi. Tuotanto näissä yksiköissä käynnistetään uudelleen syksyllä, jos markkinatilanne on parantunut riittävästi.

Muualla tuotannossa, kunnossapidossa ja tukitoiminnoissa henkilöstö lomautetaan toistaiseksi. Kiertävä lomautus koskee noin 1 500 henkilöä mukaan lukien toimihenkilöt ja ylin johto. Lomautusten kesto on minimissään kaksi viikkoa neljännesvuotta kohden.

Lisäksi Outokumpu Stainless Tubular Products vähentää Pietarsaaresta ja Vetelistä noin 20 työpaikkaa. Toimihenkilöt Pietarsaaresta lomautetaan seitsemäksi päiväksi ja tuotantohenkilöstö vähintään kahdeksi viikoksi alkuvuoden aikana.

Tornio Works työllistää Suomessa noin 2 350 henkeä.

Pettymys, vaikka ei yllätys

Maailmanmarkkinatilanne ei ole osoittanut kohentumisen merkkejä kuusi viikkoa jatkuneiden yt-neuvottelujen aikana. Outokummun lomautukset Torniossa ja Kemissä eivät siten tulleet kenellekään yllätyksenä. Suuren pettymyksen kuitenkin kuulee työntekijöiden äänestä. Työntekijäpuoli katsoo, ettei se riittävästi saanut omia näkemyksiään neuvottelupöytään.

- Yt-neuvottelut käytiin kuten laki määrää. Ne estivät kuusi viikkoa mutta olivat välillä aikamoista farssia, sanoo metalliliiton osaston pääluottamusmies Jyrki Hyykoski.

- Työntekijöiden mielestä näin laajoja lomautuksia ei olisi tarvittu, sillä töitä riittäisi. Lomautusten sijasta tehtaalla olisi voitu valmistautua uuteen nousukauteen, Hyykoski toteaa.

Toimihenkilöiden lomautukset koskettavat koviten Kemin kromikaivoksella, jossa on odotettavissa pitkiäkin yhtäjaksoisia lomautuksia. Toimihenkilöiden pääluottamusmies Pekka Taskila on huolissaan.

- Toivoimme, että määräaikaisiin, yhtäjaksoisiin lomautuksiin ei olisi turvauduttu, Taskila miettii.

Kunnostustyöt eivät ole vaihtoehto

Toimihenkilöiden toiveena oli, että lomautukset olisivat olleet lyhytaikaisia, esimerkiksi muutamana päivänä kuukaudessa.

Yhtä huolissaan ovat myös ylemmät toimihenkilöt.

- Erityisesti ferrokromitehtaan ylempien toimihenkilöiden kohtalo huolettaa meitä, sanoi pääluottamismies Hannele Aikio.

Outokumpu Tornio Worksin johtaja Antti Pihko myöntää, että tehtailla olisi työntekijäpuolen esittämiä huolto- ja kunnostustöitä. Ne eivät Pihkon mukaan kuitenkaan voi olla lomautusten vaihtoehto.

- Tilauskanta ja hinnat ovat hyvin alhaalla. Kustannukset on sopeutettava tilanteeseen, Pihko perustelee.

Suosittelemme