Hyppää sisältöön

Viherelvytys ontuu pahemman kerran Suomessa

Energian ja ilmastopolitiikan tutkijat moittivat hallituksen tämänvuotista elvytyspakettia vanhanaikaiseksi. Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund ihmettelee, miksi Suomi ei panosta taantumassa monen muun maan tapaan energiaa ja luonnonvaroja säästävän teknologian kehittämiseen.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on röyhistellyt rintaansa sillä, että hallituksen noin kolmen miljardin euron elvytyspaketti on suhteelliselta kooltaan kärkikaartia EU-maiden joukossa. Summa uppoaa Kela-maksun poiston ohella muun muassa väyläinvestointeihin ja rakentamiseen.

Paketin koko ei kuitenkaan kerro kaikkea. Kuopion Kallansillat on kiva saada kuntoon ja Savonlinnan ohi on mukava körötellä tulevaa ohitustietä pitkin, mutta Suomen tulevaksi talousmoottoriksi niistä ei ole.

Energiaan perehtynyt tutkija kummeksuukin sitä, ettei tulevaisuuden keskeiseen kasvualaan, puhtaaseen teknologiaan, panosteta esimerkiksi Yhdysvaltojen, Saksan ja Etelä-Korean tapaan.

- Monessa muussa maassa jo nyt ilmastokysymykset ja -teknologia sekä puhdas energia on otettu osaksi elvytyspakettia. Tätä kannattaisi Suomessakin miettiä, sillä meillä on osaamista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ilmastoinvestoinnit nähdään tulevan kasvun infrastruktuurina, sanoo teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund.

Viherelvytys tuo töitä

Elvytyksen näkökulmasta puhtaaseen teknologiaan investoiminen olisi kannattavaa, sillä se voisi synnyttää Lundin mukaan Suomeen kymmeniätuhansia työpaikkoja vuosikymmenessä.

- Vuoteen 2020 mennessä alalla voisi olla 30 000 - 40 000 työpaikkaa. Saksassa alalle on syntynyt 1990-luvun puolivälin jälkeen neljännesmiljoona työpaikkaa, Yhdysvalloissa Obaman hallinto suunnittelee alalle kolmea, jopa viittä miljoonaa työpaikkaa.

Lund muistuttaa, ettei puhdas teknologia ole ympäristöhörhöilyä, vaan ala vetää maailmalla puoleensa pääomasijoituksia 150 miljardin euron arvosta.

Siltarumpupolitiikasta kauaskantaviin ratkaisuihin

Myös Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Per Mickwitz sanoo, että hallituselvytyspaketti tiehankkeineen on osittain vanhanaikainen. Mickwitzin mukaan nyt pitäisi muun muassa tiivistää yhteiskuntarakennetta, sillä vääjäämättömät muutokset on taantuman aikana halvempi tehdä kuin vuosien päästä.

- Taloustilanne, jossa tarvitaan elvytystä, tarjoaa mahdollisuuden muuttaa yhteiskunnan ja talouden rakenteita ilmastonmuutoksen kannalta parempaan suuntaan, eli sellaiseen jossa kulutamme vähemmän energiaa ja syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Pelkkää satikutia elvytyspaketti ei ilmastoväeltä saa. Ympäristöjärjestö Greenpeace kiittää perusradanpidon sekä uusiutuvan energian investointitukien määrärahakorotuksia.

Rakennusten korjausavustuksiin suunnattu raha saisi myös papukaijamerkin, mikäli avustusten ehdoksi olisi asetettu rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen.

Suosittelemme sinulle