Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kiina koulii uutta tiibetiläisjohtajaa

Kiina on nostanut nuoren tiibetiläisjohtajan näkyvään asemaan järjestämässään kansainvälisessä buddhalaisjohtajien tapaamisessa. Kommunistisen puolueen uskotaan muokkaavaan Kiina-mielisestä Gyaltsen Norbusta uutta tiibetiläisjohtajaa nykyisen Dalai-laman tilalle.

Kiinan nimittämä Panchen Lama.
Kuva: REUTERS
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiibetiläisten toiseksi tärkein hengellinen johtaja Panchen-lama kehui lauantaina Kiinaa Wuxin kaupungissa järjestetyssä kansainvälisessä buddhalaisfoorumissa.

- Tämä tapahtuma todistaa, että nyky-Kiinassa vallitsee vakaus, harmonia ja uskonvapaus, Panchen-lama sanoi Wuxissa.

Tapahtumassa esiintynyt Panchen-lama on Kiinan valitsema uskonnollinen johtaja Tiibetin buddhalaisille. Suuri osa tiibetiläisistä ei häntä hyväksy. Enemmistö pitää todellisena Panchen-laman inkarnaationa toista nuorta miestä, jonka Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman valitsi perinteisin menoin vuonna 1995.

Kiina-mielisen Panchen-laman, Gyaltse Norbusin, esiintyminen buddhalaisfoorumissa nähdään kuitenkin selvänä merkkinä siitä, että Kiina yrittää pönkittää valitsemansa johtajan asemaa tiibetiläisten keskuudessa.

Shanghain lähellä sijaitsevaan Wuxiin on rakennettu näyttävä buddhalaiskeskus, jonne on kutsuttu satoja buddhalaisjohtajia ympäri maailmaa viikonlopuksi. Kiinan Panchen-lama esiintyi näyttävästi tilaisuudessa muiden buddhalaisjohtajien rinnalla.

Hän arvosteli ankarasti Tiibetin vanhaa hallintoa.

- Kiitän vilpittömästi puoluetta, joka on antanut minulle terävän näön, jotta voin erottaa oikean väärästä. Voin nyt tunnistaa selvästi, kuka todella rakastaa Tiibetin kansaa ja kuka on valmis turvautumaan kaikkiin keinoihin tuhotakseen rauhan ja vakauden Tiibetissä, hän sanoi.

Pancen-lama on viime vuosina kritisoinut ankarasti myös 73-vuotiasta Dalai-lamaa. Arvostelun uskotaan olevan osa kommunistisen puolueen kampanjaa yrittää mustamaalata Tiibetin hengellinen johtaja.

Kiina väittää Dalai-laman ajavan Tiibetin itsenäistymistä. Dalai-lama on kiistänyt syytökset.

Suosittelemme