Kokoelmassa on Suomen toiminnan perustajajäsenen Hedvig von Haartmanin esineistöä, lähetystyössä kertynyttä aineistoa, soittimia, kaikkien tuntema joulupata sekä Pelastusarmeijan perustajan William Boothin Suomeen unohtuneet silmälasit.
- Tässä sata vuotta sitten Suomessa otetussa kuvassa hänellä on vielä kädessään nämä silmälasit ja sitten ne unohtuivat häneltä tähän pöydälle, kertoo museon johtaja, majuri Sirkka Paukku.
Soppaa, saippuaa, sielunhoitoa ja balalaikakuoroja
Siinä missä tänään jaetaan leipää, jaettiin viisikymmentä vuotta sitten soppaa.
- Tämä iso soppakattila on suurlakon ajalta vuodelta 1956. Pelastusarmeijan keskustalon pihalla keitettiin soppatykillä ruokaa ja tällä isolla kattilalla vietiin soppa sisälle, jossa ihmiset söivät. Ja sitten vietiin myös kannuilla perheille, joissa oli pieniä lapsia.
Soppa, saippua, sielunhoito, armeijan virkapuvut sekä torvisoittokunnat ovat Pelastusarmeijan tunnuksia. Pelastusarmeijan perustaja Booth ryhtyi jo 1800-luvulla hankkimaan tunnettuihin sävelmiin hengellisiä sanoituksia.
Paheksujille Booth vastasi: "Miksi vain sielunvihollinen saisi käyttää kaikkein parasta musiikkia?"
Pohjoismaalainen erikoisuus ovat olleet kitarakuorot, suomalainen puolestaan balalaikakuorot. Yksi museon esineistä on perustamisvuonna 1899 Lontoosta, Pelastusarmeijan kaupasta tilattu rumpu. Majuri Sirkka Paukun mukaan iso rumpu on ollut yksi keskeisimpiä Pelastusarmeijan soittimista.
- Rumpu on kuin Pelastusarmeijan kirkon kellot, se kutsuu ihmisiä jumalanpalvelukseen ja merkittävää on se, että se on käännetty myös ympäri ja sitä on käytetty rukousalttarina.
Museon esineet ovat aikaisemmin olleet hajallaan eri toimipisteiden tiloissa sekä kellareissa. Nyt museo saatiin avattua talkoovoimin ja lahjoitusten avulla. Helsingin Mikonkadulla sijaitseva museo on avoinna tiistaisin ja lauantaisin.