Hyppää sisältöön

Lontoon Towerissa tutkaillaan Henrik VIII:n vatsanseutua

Lontoon Towerissa avautuu perjantaina laaja kuningas Henrik VIII:n esineitä käsittävä näyttely. Erityinen huomio kiinnittyy vaimojensa mestauksistakin tunnetun kuninkaan vatsanseutuun, joka kasvoi miehen elinaikana huimiin lukemiin.

Henrik VIII:n käyttämä rintapanssari. Kuva: BBC

Näyttelyn aukeaminen on ajoitettu kuninkaan kruunajaisten juhlavuoteen, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta Henrikin noususta Englannin kuninkaaksi. Tudor-suvun toinen monarkki seurasi valtaistuimelle isäänsä Henrik VII:tä vain 17-vuotiaana 22. huhtikuuta 1509.

Henry VIII: Dressed to Kill -näyttely avautuu Lontoon Towerissa perjantaina ja on auki ensi vuoden tammikuuhun saakka. Näyttelyssä on esillä muun muassa Henrikin haarniska, jota ei ole nähty Isossa-Britanniassa 70 vuoteen. Arviolta vuodelta 1544 oleva haarniska on italialaisvalmisteinen ja sen omistaa nykyisin New Yorkin Metropolitan Museum of Art. Boulognen taistelua varten tehty haarniska on luultavimmin Henrikin viimeinen - sillä on ympärysmittaa jo melkoisesti.

Näyttelyssä esillä olevista vaatteista ja haarniskoista on mahdollista havaita Henrik VIII:n vyötärön muuttuminen vuosien varrella. 23-vuotiaana Henrikin vyötärönympärys oli 88 senttimetriä ja rinnanympärys 105,5. Henrikin ollessa 48-vuotias vyötärönympärys oli sen sijaan kasvanut jo 129,5 ja rinnanympärys 138 senttimetriin.

Esillä myös urheiluhistoriaa

Innokkaana urheilijana tunnetun Henrikin esineistöstä löytyy myös yksi maailman vanhimmista jalkapalloista. Henrik harrasti niin turnajaisia kuin jalkaisin taisteluakin, mutta myös esimerkiksi painia ja jousiammuntaa.

Esineistöstä löytyy myös yksi maailman vanhimmista säilyneistä jalkapalloista, joka on peräisin vuosien 1540 ja 1570 väliseltä ajalta. Ilmatäytteinen pallo on nahalla päällystetty sian rakko. Näyttelyssä ovat esillä myös Henrikin neljällä shillingillä eli nykyrahassa sadalla punnalla tilaamat jalkapallokengät.

Näyttelyyn on koottu paikallisten esineiden lisäksi runsaasti lainoja ulkomaisista museoista kattavan kuvan antamiseksi Henrik VIII:n hallinnosta. Niin tyrannina kuin uudistajanakin tunnettu Henrik VIII kehitti Englannin sotaväkeä uuteen uskoon ja perusti maahan jopa uuden Anglikaanisen kirkonkin.

Henrikin kuusi vaimoa

Kenties tunnetuin Henrik on kuitenkin vaimoistaan, joita hänellä ehti olla kuusi kappaletta. Ensimmäinen avioliitto Katariina Aragonialaisen kanssa päättyi mitätöimiseen yli 20 avioliittovuoden jälkeen. Parin useasta lapsesta jäi henkiin vain yksi tytär nimeltään Maria.

Henrikin toinen avioliitto Anne Boleynin kanssa kesti vain muutamia vuosia, kunnes Henrik mestautti vaimonsa vuonna 1536 aviorikoksesta ja valtiopetoksesta syytettynä. Tästäkin liitosta Henrik sai perillisekseen vain yhden tyttären, Elisabetin.

Vain muutamia päiviä Annen mestauksen jälkeen Henrik nai Jane Seymourin, joka synnytti vuonna 1537 pojan Edvardin. Jane menehtyi kuitenkin pian synnytyksen jälkeen.

Vuonna 1540 Henrik nai Anne Kleveläisen, josta hän kuitenkin erosi pian. Samana vuonna Henrik meni naimisiin Katariina Howardin kanssa, joka sai kokea Anne Boleynin kohtalon: Katariina mestattiin vuonna 1542 aviorikoksesta tuomittuna. Seuraavana vuonna Henrik vihittiin Katariina Parrin kanssa. Liitto kesti Henrikin kuolemaan vuonna 1547.

Suosittelemme sinulle