Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Itäkeskukseen oma ortodoksikirkko

Pyhän Nikolauksen seurakunta hakee rakennuslupaa venäläiselle kirkolle Itäkeskukseen. Uspenskin katedraalia muistuttavan kirkon korkeimman sipulin risti nousee 45 metrin korkeuteen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Itäkeskukseen suunnitteilla olevan venäläisen kirkon rakennulupahakemus on jätetty Rakennusvalvontavirastoon. Pyhän Nikolauksen seurakunta hakee lupaa kirkolle, seurakuntakeskukselle sekä asuinkerrostalolle, jotka muodostavat Itäkeskukseen kulttuurikeskus Stoan viereen luostarimaisen kokonaisuuden.

Kirkon luonnokset on tehty Moskovassa muutama vuosi sitten ja kaupunkikuvaneuvottelukunta on nyt antanut myönteisen lausunnon rakennuskokonaisuudelle. Rakennushankkeen piirrustukset on viimeistellyt arkkitehti Markku Aalto.

- Kirkon ulkonäkö on hyvin lähellä Uspenskin katedraalia, mutta julkisivu tulee olemaan rapattu tiili. Korkeimman sipulin risti nousee 45 metrin korkeuteen, kertoo Aalto.

Novgorodilaista kirkkoarkkitehtuuria

Kirkko on väriltään valkoinen ja tornien sipulit ovat kullatut. Rakennus edustaa keskiaikaista Novgorodilaista kirkkoarkkitehtuuria. Arkkitehti Markku Aalto, uskoo että keskiaikainen kirkko ei riitele Itäkeskuksen muun ilmeen kanssa.

- Moskovan vanhan kaupungin alueelle on rakennettu modernia arkkitehtuuria, nyt Itäkeskuksessa tehdään toisin päin. Uusien rakennusten keskelle tehdään keskiaikainen kirkko.

Seurakuntakeskus ja sen yhteyteen tuleva asuinkerrostalo edustavat nykyaikaista arkkitehtuuria. Rakennukset ovat kaksikerroksisia ja muodostavat yhdessä kirkon kanssa luostarimaisen suljetun kokonaisuuden.

Valtiolta toivotaan apua

Uuden kirkon rahoitus on vielä auki. Pääosa rahoituksesta tulee keräysvaroin, kertoo Pyhän Nikolauksen seurakunnan rovasti Orest Tschervinski. Hän elättelee myös toiveita Suomen valtion tuesta.

- Tämä kirkko palvelee kaikkia kansalaisia, ei vain venäläisiä ja maahanmuuttajia. Tätä ei myydä pois, vaan tämä jää Suomelle.

- Aiemminhan venäläiset kirkot ovat siirtyneet Suomen Ortodoksiselle seurakunnalle. Nyt maahanmuuttajia on tullut paljon, eivätkä meidän tilat enää riittää, toteaa rovasti Tschervinski.

Rakennuskokonaisuuden hintahaarukka on iso, kustannusarviot vaihtelevat yhdeksän ja 23 miljoonan euron välillä.

Moskovan Patriarkaatin alainen Pyhän Nikolauksen seurakunta perustettiin Helsingissä vuonna 1927. Seurakunta on Suomen opetusministeriön rekisteröimä uskonnollinen yhdyskunta. Seurakunnalla on noin 1500 rekisteröityä jäsentä, joista noin 70 prosenttia on Suomen kansalaisia.

Suosittelemme