Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Oulun jätevesiliete haisee Kemissä

Kemin Peurasaaren entiselle lumenkaatopaikalle on toimitettu erehdyksessä keskeneräistä kompostimultaa. Mullan joukossa on Oulun kaupungin jätevesilietettä, joka ei ole ehtinyt kompostoitua riittävästi.

Kuva: YLE / Matti Sunnari
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskeneräinen komposti aiheuttaa nyt hajuhaittoja, myöntää Viherrengas Oy:n toimitusjohtaja Olavi Järvenpää. Hänen mukaansa kyse on inhimillisestä erehdyksestä, sillä kuorma-autoilijat ovat ottaneet multaa väärästä aumasta.

- Kompostissa on pieniä palamattomia kokkareita, niin sanottuja palopesäkkeitä, eli multa ei ole ihan valmista. Kun komposti saa happea, niin se päästää hajua. Haju kyllä varmasti laimenee aika äkkiä, kun pinta tuulettuu, Järvenpää lupaa.

Kemin Peurasaareen on läjitetty noin 10 000 kuutiometriä kompostimultaa, joka käytetään moottoritien istutusalustana. Oululainen Viherrengas sekoittaa jätevesilietettä turpeen ja puuhakkeen kanssa ja antaa seoksen kypsyä valmiiksi kompostimullaksi. Multasekoitusta tehdään noin 30 000 kuutiota. Levitys moottoritien luiskoille aloitetaan syksyllä.

Kemin moottoritietä urakoiva Destia Oy on ajanut tiistaina multakasan peitoksi hiekkaa. Järvenpään mukaan peittäminen ehkäisee hajuhaittoja tehokkaasti.

Peurasaari sijaitsee kolmen kilometrin päässä Kemin keskustasta.

Suosittelemme sinulle