Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Ulkomaat lyhyesti 28.6.

Avaa Yle-sovelluksessa

AFGANISTANISSA Yhdysvaltain CH-47-kuljetushelikopteri on syöksynyt maahan lähellä Pakistanin rajaa maan itäosassa. Kopteri oli viemässä lisäjoukkoja alueella afgaanikapinallisia vastaan taistelevien amerikkalaissotilaiden tueksi. Turman syystä tai mahdollisten uhrien määrästä ei ole vielä tietoa.

Prosessi PAAVI JOHANNES PAAVALI II:n pyhimykseksi julistamiseksi on alettu Roomassa juhlallisella seremonialla. Virallinen autuaaksijulistamisprosessi on pantu liikkeelle nopeasti; aiemmin julistaminen saattoi kestää satoja vuosia. Nykyinen, viisi vuotta kestävä prosessi on Johannes Paavali II:n itsensä käsialaa.

LÄNSI-VENÄJÄLLÄ Lgovissa lähes 300 vankia on viillellyt itseään vastalauseena vankilaviranomaisten vallan väärinkäytöstä. Viranomaisia on alettu kuulustella väärinkäytöksistä.

VIRON parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka mahdollistaa Internet-äänestämisen syksyn paikallisvaaleissa. Presidentti Arnold Rüütel vastustaa lakia, ja hänen odotetaan valittavan siitä perustuslakituomioistuimeen.

SAUDI-ARABIASSA on julkaistu lista 36 etsintäkuulutetusta militantista, joita epäillään maan turvallisuutta ja islaminuskoa uhkaavista suunnitelmista. Sisäministeriö on luvannut 1,87 miljoonan dollarin palkkion vihjeestä, jonka avulla saadaan militantti kiinni tai estetään terrori-isku.

LINTUINFLUENSSAAN on kuollut Koillis-Kiinassa yli 5 000 villilintua, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Tämä on noin viisi kertaa enemmän kuin Kiinan hallitus on ilmoittanut.

IRAKIN parlamentin vanhin jäsen, 87-vuotias shiiapoliitikko Dhari al-Fayad, on surmattu autopommi-iskussa Bagdadissa. Pommi surmasi myös kolme muuta autossa ollutta. Heidän joukossaan oli mm. al-Fayadin poika.

FILIPPIINEILLÄ 15 ihmistä on kuollut ja 21 haavoittunut asemiesten hyökättyä pieneen kylään eteläisellä Mindanaon saarella. Poliisin mukaan syynä veritekoon on klaanien välinen vihanpito.

YHDYSVALLOISSA Floridassa hai hyökkäsi maanantaina nuoren pojan kimppuun Meksikonlahden rannikolla. Hänen tilansa on kriittinen. Lauantaina hai raateli hengiltä teinitytön samalla seudulla. Hait ruhjovat ihmisiä vain harvoin. Vuonna 2003 kertoja oli 61.

Suosittelemme