Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Vapise lotto, nettipokeri tulee

Hurjia rahamääriä lottoon ja urheiluvedonlyöntiin laittavia suomalaisia houkutellaan takaisin pelikorttien ääreen. Saunan takana kokoontuva sökörinki on vain vuosien varrella vaihtunut tuntemattomiin pelikavereihin, joista tietää vain omituisen lempinimen. Etenkin nuoria miehiä viekoitteleva koukuttaja on nimeltään nettipokeri.

Avaa Yle-sovelluksessa

Internetissä pelattava pokeri on noussut maailmalla huikean suosituksi. Pelin kiehtovuus ja jännitys on temmannut mukaansa jo miljoonia pelaajia ja pokeripelejä tarjoavia sivustoja on pilvin pimein. Palveluntarjoajat rahoittavat toimintaansa nappaamalla pienen osan jokaisesta jaosta.

Naapurimaa Ruotsi on tässäkin asiassa ehtinyt Suomen edelle, sillä maassa on jo yli 400 000 rekisteröitynyttä pelaajaa.

Suomessa luku liikkuu eri arvioiden mukaan noin 20 000 – 40 000 pelaajassa. Suosituin peli pokeriharrastajien keskuudessa on Texas Hold'em. Suomen ryntäystä odotetaan syksyllä Suomessa nettipokerin joukkoryntäys on vielä näkemättä, mutta sen uskotaan alkavan viimeistään syksyllä, kun tekeillä oleva kotimainen pokeriohjelma aloittaa televisiossa. Ohjelman työryhmässä ovat mukana mm. elokuvamoguli Markus Selin, näyttelijä Jasper Pääkkönen ja suomalainen pokerihuippu Patrik Antonius. Ruotsissa nettipokerin suosio lähti jyrkkään nousuun ensimmäisen tv-ohjelman jälkeen ja samanlaista ryntäystä odotetaan myös Suomessa. SubTV:n lauantain myöhäisillassa esittämä World Poker Tour -ohjelma on jo kerännyt kanavan suosioon ja esityspaikkaansa nähden huikeita katsojalukuja. Lehtimarkkinoille ehti ensimmäisenä Pokerilehti, jonka kolmas numero ilmestyy elokuussa. Peliin pääsee pienillä panoksilla

Mikä nettipokerissa sitten vetää? Korttipelit ovat kiehtovia ja pokeri eri variaatioineen on korttipelien kuningas. Pokerin maagisuuden huomaa televisionkin kautta: ohimennen pokeriohjelman pariin eksynyt jumittuu hyvin helposti katsomaan vielä seuraavan jaon. Ja seuraavan ja seuraavan ja seuraavan...

Omassa pelissä hyvin tärkeää osaa näyttelee raha, sillä ilman panosta pokeri menettää kaiken viehätyksensä. Netissä pelaaja voi pelata omien varojensa mukaan, sillä pienimpiin peleihin pääsee mukaan jo muutamilla senteillä. Toisaalta netistä löytyy pöytiä myös ammattilaisille, joiden panokset nousevat satoihin euroihin.

Perinteisen korttiringin kokoon saamisessa on oma hommansa, mutta Internetistä löytyy pelikavereita jokaisena vuorokauden tuntina. Peliin voi tulla ja sen voi lopettaa juuri silloin kuin itse haluaa.

Pelaamisen aloittaminen on helppoa. Pelien tarjoajat ja pokeriin erikoistuneet sivustot antavat yksikohtaisia ohjeita ja neuvoja uusille pelaajille. Useimmiten nettikasinot antavat uudelle pelaajalle myös liittymisbonuksen, joka on yleensä 25-100 prosenttia talletetusta summasta.

Suurin osa pokerihuoneista on ulkomaalaisia ja näin ollen myös käytetty kieli on useimmiten englanti. Samoin pokerisanasto on pääosin englanninkielistä, mutta pelaamisen kautta perustermit oppii nopeasti. Lisäksi yhä useammat sivut tarjoavat palvelujaan myös suomeksi.

Rahaliikennettä hoidetaan luottokorteilla, tilinsiirroilla tai ns. internet-lompakon avulla.Rahan tallettamisesta ja voittojen nostamisesta kannattaa ottaa selvää ennen pokerisivulle kirjautumista. Pelaamisesta voi tulla ongelma Pokeri on äärimmäisen mukaansatempaava peli ja se voi muodostua joillekin pelaajille ongelmaksi. Peli vie helposti pelaajan ajan- ja jopa todellisuudentajun. Paluu arkeen voi pahimmillaan olla hyvinkin ankea. Hyvin netissä käynnistynyt pokeriura ohjaa amatöörin herkästi liian isoihin pöytiin, jossa taitavammat pelaajat nopeasti putsaavat tulokkaan. Seuraava virhe on yrittää ottaa menetettyjä rahoja nopeasti takaisin. Pelaamisesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun pelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista tai pelaa yli omien varojensa. Ongelma on huomattu myös rahapeliongelmaisia auttavassa Peluuri-puhelinpalvelussa. Heinäkuussa vastatuissa puheluissa jo kahdeksalla prosentilla pelaajista oli nettipokerin aiheuttamia ongelmia. Peluurin mukaan nettipokerin ongelmapelaajat ovat olleet kaikki nuoria miehiä, kaksi kolmasosaa heistä oli 18 – 24 –vuotiaita. Peluuriin soittaneet ongelmapelaajat kertoivat käyttäneensä pelaamiseen tuhansia euroja kuukaudessa. Pelivelkaa oli useimmille heistä kertynyt nopeassa tahdissa tuhansia, jopa useita kymmeniätuhansia euroja. Janne Huttunen Markus pelaa rahasta ja rakkaudesta Suomalaiset peliyhtiöt yhä varovaisia Suomalaisia pokerisivuja: http://nettipokeri.info http://www.pokeri.info http://www.pokerisivut.com/ http://www.pokeri.tv/ http://www.pokeritieto.fi/ http://www.finfreerollers.net/ http://www.studpoker.fi/

Ongelmapelaajien auttava puhelin Peluuri:

Suosittelemme