Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Pluto menetti asemansa planeettana

Kansainvälinen tähtitieteilijäkokous on hyväksynyt Prahassa uudet määritelmät planeetoille. Kaukaista Plutoa ei niiden mukaan enää lasketa planeetaksi, vaan se luetaan nk. kääpiöplaneettojen joukkoon.

Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinkokuntaan kuuluu siten tästedes vain kahdeksan varsinaista planeettaa: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Noin 2 500 tähtitieteilijää 75 eri maasta päätti uudesta määritelmästä myrskyisän keskusteluviikon jälkeen. Se merkitsi samalla sitä, että viime viikkoinen ehdotus planeettojen määrän nostamisesta 12:een tuli hylätyksi.

Tuoreen määritelmän mukaan planeetta on Aurinkoa kiertävä taivaankappale, jolla on riittävän suuren massansa johdosta pyöreähkö ulkomuoto ja jonka kiertoradan lähiympäristössä ei ole muita kappaleita.

Vuonna 1930 löydetyn piskuisen Pluton asema uloimpana planeettana joutui tulilinjalle sen jälkeen, kun aurinkokunnan laitamilta ns. Kuiperin vyöhykkeeltä löydettiin useita samaa kokoluokkaa olevia taivaankappaleita.

Pluto on ollut kiertotähtien joukossa kummajainen paitsi pienen kokonsa myös eriskummallisen ratansa johdosta. Pluton reitti Auringon ympäri kulkee nimittäin osan aikaa Neptunuksen kiertoradan sisäpuolitse.

Plutolta menee yhteen kierrokseen Auringon ympäri noin 248 vuotta. Se kiertää keskustähteämme keskimäärin 5,9 miljardin kilometrin etäisyydellä.

Uuteen kääpiöplaneettojen kategoriaan kuuluvat Pluton ohella mm. asteroidi Ceres ja Pluton radan ulkopuolelta löydetty 2003 UB313, joka on tunnettu lempinimellä Xena. Pluto ja Xena luokitellaan myös Neptunuksen radan ulkopuolisiksi kohteiksi.

Suosittelemme sinulle