Hyppää sisältöön

Tammi metsästää suurta aikalaisromaania

Suurta suomalaista aikalaisromaania etsitään kirjoituskilpailulla. Pohjoismaisena yhteistyönä syntynyt kilpa pidetään samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomen kilpailun järjestää Kustannusosakeyhtiö Tammi.

Kunkin maan voittajaromaani julkistetaan ensi keväänä ja ne käännetään myös muiden osanottajamaiden kielille.

Aloite pohjoimaiselle romaanikilpailulle tuli Tanskasta Bonnier-kustantamolta. Sen tarkoituksena on löytää kustakin osallistujamaasta voimakas aikalaiskuvaus ja kannustaa Pohjoismaiden ihmisiä pohtimaan omaa aikaansa ja elinpiiriään.

Kilpailusääntöjen mukaan suomalaisten käsikirjoitusten tulee pääosiltaan sijoittua nykyajan Suomeen korkeintaan vuoden ajalle eli työotsikoksi kirjailijoille annettiin "Vuosi Suomessa". Lisäksi käsikirjoituksen tulee olla suomenkielinen.

Kilpailun aikaraja päättyi viime perjantaina ja Tammen kustannuspäällikön Hannu Harjun pöytä on täyttynyt romaanikäsikirjoituksista.

- Vajaat 300 käsikirjoitusta on tullut eri nimimerkeillä, joten kirjoittajien henkilöllisyys paljastuu vasta käsikirjoitusten lukemisen jälkeen. Raati etsii laadukasta proosateosta, jossa kuuluu kirjoittajan oma ääni, persoonallinen näkökulma ja omintakeinen tyyli. Kiinnostavaa on myös tietää hahmotetaanko aikalaisnäkökulma eri maissa eri tavoin, Harju sanoo.

Valintaraatiin kuuluvat Harjun lisäksi kirjailija Jari Järvelä ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen.

Suosittelemme sinulle