Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Asem-mielenosoituksesta parikymmentä pidätystä

Parikymmentä lauantaina Helsingissä järjestetyn mielenilmauksen yhteydessä kiinniotetuista on pidätetty. Kuulustelujen perusteella pidätettyjä epäillään mm. mellakasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yhteensä poliisi otti kiinni Smash Asem -mielenosoituksessa 136 ihmistä, joista on sunnuntai-iltaan mennessä vapautettu lähes sata, nuorimpia jo viime yönä.

Keräämiään henkilötietoja ja ottamiaan kuvia poliisi kertoo käyttävänsä esitutkinnassa. Niistä tietojärjestelmiin aiotaan tallentaa kiinniotettujen ja rikoksista epäiltyjen tiedot.

Helsingin poliisi pitää toimiaan oikein mitoitettuina, vedoten tiedustelutietoihinsa mielenosoituksen tarkoitusperistä. Internetissä julkaistussa anarkistien mielenosoituskutsussa kehotettiin "tuomaan edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille". Paikalla olleiden mielestä kyseessä oli poliisin voimannäytös.

Sunnuntaina pitämässään tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi keskeyttäneensä anarkistien mielenosoituksen, koska sen järjestäjät eivät suostuneet neuvottelemaan tapahtumien kulusta etukäteen.

Mielenosoituksesta oli jätetty asiaan kuuluva ilmoitus, mutta sen jättänyt henkilö ei ollut itse tapahtuman järjestäjä. Kulkueen ilmoitettu reitti ei myöskään sopinut poliisille.

Saarto kesti tunteja

Tapahtumat alkoivat nykytaiteen museon Kiasman edustalla noin kello 17.30, jolloin paikalle kerääntyi parisataa ihmistä.

Poliisi kertoo etsineensä mielenosoittajien joukosta ryhmän johtajaa ja halunneensa neuvotella muutoksista tapahtuman kulkuun.

Kun tällaista tahoa ei löytynyt, mielenosoittajia ei päästetty eteenpäin, vaan mellakkapoliisit saartoivat heidät. Saarron jälkeen poliisia kohti heiteltiin muun muassa pulloja ja kiviä.

Saartorenkaan sisällä oli parisataa ihmistä, joista osa median edustajia ja sivullisia. Mielenosoittajat ja mellakkapoliisi hajaantuivat yhteentoista mennessä.

"Poliisin operaatio suhteeton" Vihreiden nuortenjärjestön mielestä poliisin taktiikka mielenosoitusten suhteen on muuttunut aiemmasta provokaatioita välttäneestä linjasta.

Poliisin lauantai-illan operaatio oli järjestön mukaan suhteeton, koska kourallista mielenosoittajia torjui satoja mellakkapoliiseja.

"Kari Rajamäen johtamassa sisäministeriössä näyttää vallitsevan ajattelu, että kun voimaa on, täytyy sitä myös näyttää", järjestön puheenjohtajan Tapio Laakson ja Vihreiden varapuheenjohtajan Janne Länsipuron tiedotteessa sanotaan.

Järjestön mielestä sisäministeriön toiminta on tutkittava ja kerättyjen henkilötietojen ja kuvien käyttötarkoitus selvitettävä.

Vasemmistonuoret sanovat puolestaan, että poliisin väitteet eivät pidä paikkaansa, kun se sanoo paikallaolijoiden olleen anarkistien kavereita ja että saarrosta olisi halutessaan päässyt ulos. Myös vasemmistonuoret ovat vaatineet tutkimusta poliisin toiminnasta.

Poliisi tyrmää molempien järjestöjen väitteet. Sisäministeri Kari Rajamäki sanoo, että tehtävä suoritettiin ammattitaitoisesti.

Suosittelemme sinulle