Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kommentteja Smash Asem -mielenosoituksesta

Avaa Yle-sovelluksessa

Paikalla Kiasman edessä oli myös YLEn Radio Suomen toimittaja Juha Blomberg, joka kertoo tapahtumista blogissaan.

Mediassa hehkutettu Smash Asem-mielenosoitus oli alkamassa Kiasmalla ja olin asettunut ystävieni kanssa seuraamaan tilannetta Postitalon portaille. Olimme hieman huvittuneita tilanteesta koska paikalla näytti olevan moninkertaisesti enemmän uteliaita seuraajia kuin varsinaisia mielenosoittajia. Poliisi ei kuitenkaan osannut tehdä näiden välille mitään eroa.

Poliisin tiedotustilaisuudessa kertomat asiat ovat ristiriidassa paikallaolleiden kokemusten kanssa. Poliisi ilmoitti tiedotustilaisuudessaan että sivullisilla oli mahdollisuus päästä pois alueelta halutessaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Poliisi myös kertoo pyytäneensä väkijoukkoa hajaantumaan. Tällaisesta kuulin huhuja ensimmäisen kerran vasta kun saartorengas oli jo ympärillämme. Myöskään missään vaiheessa ei tullut poliisilta ohjeita siitä minne, mistä ja kenen oli hajaannuttava. Silti poliisi perustelee tiedotustilaisuudessaan saartoa sillä että väkijoukko ei hajaantunut.

Poliisi vetoaa myös tehtyihin rikoksiin joidenka nojalla saarto tehtiin. Kuitenkaan en paikalla ollessani havainnut minkäänlaisia rikoksia, tai väkivallantekoja ennen saartoa. Saarron ollessa jo päällä kourallinen ihmisiä pyrki tunkeutumaan poliisijoukon läpi ja heitä pamputettiin rajusti ja joitakin kiinnotettiin. Myös pulloja helähteli rikki vasta kun renkaan sisään jääneet olivat provosoituneet poliisin toiminnasta. Varsinaista mellakoinniksi luonnehdittavaa toimintaa en havainnut lainkaan niinä lähes kolmena tuntina jotka jouduin alueella viettämään.

Minä ja ystäväni kysyimme useasti poliisilta ulospääsyä. Arvioimme että syyksi saattoi riittää se että kaulassa on nuorison keskuudessa suosittu "palestiinalaishuivi" tai että henkilö ylipäätään on nuori. Muurin toiselle puolelle päästettiin ainoastaan pressikortilla ja joitakin vanhuksia ja äitejä lapsineen päästettiin läpi.

Pitkän odottelun jälkeen ehkä noin tunnin kuluttua piirityksen alkamisesta poliisi avasi väylän ulos Mannerheimin patsaan läheltä. tästä ei tiedotettu kunnolla vaan alueella kuuli vain huhuja että jostakin nurkasta pääsisi ulos. Ulospääsyn kohdalle muodostui ryysis ja jonotus hoitui tungeksimalla. Jotkut huusivat "Apua, päästäkää pois, soittakaa Poliisi!" Tämä kertonee siitä miten oikeudenmukaisena poliisin käytöstä pidettiin.

Jostakin lenteli muutama pullo kohti poliisia. Valitettavasti kaikki pullot eivät lentäneet kohteeseensa poliisien puolelle, vaan edessäni oleva nuori mies sai kaljapullosta takaraivoonsa. Tässä vaiheessa väkijoukko alkoi todella suivaantua siihen että poliisi ei päästänyt meitä nopeammin ulos. Suurin osa väestä oli meitä paikalle tulleita uteliaita sivustakatsojia jotka poliisi saartoi ja altisti näin heidät väkivallan vaaraan.

Pyysin saada päästä pois tungoksen sivusta, mutta se ei ollut mahdollista. Kerroin poliisille että olen ollut pitkään sairaana ja lisäksi odotan lasta ja että olen todella väsynyt enkä jaksa seistä ryysiksessä. Poliisi ei reagoinut tähän mitenkään ja kysyin että ymmärsitkö? Hän nyökkäsi muttei reagoinut muuten joten istahdin uupuneena mellakkapoliisin jalkojen juureen. Hän kuitenkin kehoitti minua menmään takaisin "jonoon" niin pääsisin nopeammin pois. Kiitokset muuten niille jotka päästivät minut ohitseen.

Poliisi myös perusteli saartoa sillä että mielenosoittajat olisivat saattaneet aiheuttaa vahinkoa. Mielestäni mielenosoituksen olisi pitänyt antaa lähteä liikkeelle ja vasta sitten napata vahingontekijät itse teosta. Luulisi että poliisin resurssit (200 mellakkavarusteista) olisi tähän mainiosti riittäneet. Nyt poliisi rajoitti mielenosoitusvapautta, vaaransi sivullisten turvallisuuden, ja horjutti kansalaisten uskoa oikeusvaltioon, sellaista ei voi rahassa mitata. Niitä Stocmannin ikkunoita todellakin suojeltiin sivustakatsojien terveyden kustannuksella.

Kirsi Pihlaja Järvenpää

Olin vähän vaille kuusi Kiasmalla ohikulkijana. Paikalla oli runsaasti poliiseja, kuvaajia ja teinenä, joita nyt Kiasmalla viikonloppuisin aina on. Lisäksi paikalla oli kourallinen mielenosoittajia, jos niitä nyt mielenosoittajiksi voi sanoa. Porukka lähinnä vain oleskeli rauhallisesti. Ainoana poikkeusena oli yksi "eriskummallinen" vanhempi mies, joka rummutteli ja huuteli poliisinvastaisia iskulauseita. Lisäksi mellakkavarustuksessa olevat poliisit Sokoksen kulmalla pistivät silmään.

Myöhemmin illalla olin lasipalatsilla yhdeksän aikaan. En nähnyt paikalla enää yhtään mielenosoittajaa. Paikalla oli lähinnä runsaansti kansalaisia ihmettelemässä, aggressiivisia humalaisia ja toistasataa poliisia mellakkavarustuksessa. Pulloja lensi poliiseja päin ja poliisit syöksyivät välillä rintamalinjansa läpi ottamaan ihmisiä kiinni.

Tilanne oli kaikin puolin täysin absurdi ja turha. Yksikään pullo ei varmastikaan lentänyt Asemin takia. Näin pari pullon heittäjää: he näyttivät enemmän keskustaan lauantaita viettämään tulleilta rähinöitsijöiltä kuin poliittisesti aktivoineelta nuorisolta. En voinut olla ihmettelemättä, että mikä oli sen suunnattoman leveän mellakkapoliisiketjun virka. Mitä olisi tapahtunut, jos mellakkapoliisit olisivatkin jo lähteneet ennen 23:00 tai jättäneet kokonaan tulematta. Luultavasti olisi tapahtunut yhtä paljon kuin kello 23:00 jälkeen -eli ei mitään.

Toivottavasti tämä jää yksittäiseksi surulliseksi tapahtumaksi historiaan.

nimi: Tuomas

Olin sattumalta seuraamassa tilannetta Sanomatalon suunnasta, Kiasman ja Postitalon välisen kujan päästä. Poliiseja oli läsnä alueen tuntumassa jo klo 16 jälkeen runsaasti, klo 18 jälkeen mellakkavarusteiset poliisit alkoivat tehdä saartoa mielenosoittajien ympärille. Kyseisen suunnan tukki noin 30-40 poliisia, sekä miesvoimin että autoin.

Seurasimme tilanteen kehittymistä aina klo 22 saakka. Tuona aikana muutamia yksittäisiä ihmisiä päästettiin poistumaan sulun läpi. Mieleenpainuvinta oli nähdä itkuisena väkijoukon läpi tuleva, noin 15-vuotias tyttö, jota saartoon osallistunut poliisi asiallisesti opasti pois alueelta rautatieaseman suuntaan. Klo 21 mennessä kaksi yksittäistä mielenosoittajaa oli tuotu poliisien toimesta raudoissa maijaan rauhoittumaan, otteet näyttivät olevan täysin asiallisia eikä liioiteltua voimankäyttöä esiintynyt.

Mielestäni poliisin toiminta tilanteessa ei suinkaan ollut provosoivaa, vaan ennaltaehkäisevää. Jos laiton mielenosoitus järjestetään aikeena tuottaa epäjärjestystä tai sekasortoa, mielestäni siihen täytyy pystyä myös vastaamaan asiallisin ottein. Tämän poliisi teki, provosoimatta tai provosoitumatta tilanteessa millään tavalla. Laillisia mielenosoituksia vastaan minulla ei ole mitään.

nimi: Tapio

Saavuin lasipalatsin kulmille Rakkautta&Anarkiaa festivaalin infopisteelle kahdeksan aikaan lopetellessani päivän töitä, katukäytävällä pyöri todella paljon ihmisiä ja jäin ihmettelemään ulkopuolelle mitä tapahtuu. Bongasin päiden yli poliisien mellakkajoukkojen kypäriä ja sangen huvittuneena koetin nähdä paremmin ja ottaa kännykällä kuvia ihmismassan yli. Paikalla hengailevat ihmiset näyttivät seisoksivan siinä yhtä uteliaina kuin minäkin, kurkotellen ja jutellen, että mitäs säpinää nyt oikein tapahtuu. Yksi todella päihtyneen oloinen mies kaatuili maassa ja öykkäröi itsekseen, ympärillä olevat lähinnä naureskelivat hänelle. Joku päästi edessäpäin ilmaan pienen ilotulitusraketin tuhnun, mutta se kuoli melkein samantein ja tilanne pysyi muuttumattomana. Aloin jo menettää mielenkiintoani ja livahdin infopisteeseen sisälle - juuri ajoissa sillä poliisit näyttivät yhtäkkiä pimahtavan ja rupesivat runnomaan väkijoukkoa päin vankkana rintamana. Tuijotin suu auki ikkunan! läpi metrin päässä ohitseni etenevää sinistä muuria. Ulkona oleviin ihmisiin levisi äkkiä pakokauhu ja heitä rynni väkisin sisään infotilaan päästäkseen pois mellakkapoliisilinjan ja ihmisryysän alta. En kertakaikkiaan nähnyt mitään järkeä koko tilanteessa. Ulkoa kuului vihaisia huutoja ja jotkut päihtyneet nuoret heittivät jokusen olutpullon, ilmeisen raivostuneina moisesta "paimennuksesta" ja tilanteen kaaottisuuden villitseminä.

Kortteli jäi pian aution tyhjäksi mellakkalinjan puskiessa ihmiset pois, mutta poliiseja vain lappasi lisää paikalle. Pikaisella laskulla kisman ympärillä oli 5-6 bussia ja vähintään 25 maijaa parkissa. Useita merkattuja ja merkkaamattomia pakettiautoja tuli vielä lisää, vaihtelevan näköisiä erikoisjoukkoja pyöri autojen seassa ja mellakkajoukkoja marssitettiin silloin tällöin vielä lisää "rintamaa vahvistamaan" (niinkuin poliiseja ei olisi jo ollut aivan tarpeeksi kontrolloimaan sitä pientä kourallista ihmisiä jotka jäivät Forumin kulmille vielä maleksimaan). Tölläsimme meininkiä ovensuusta, ja Postitaloa ympäröivän bussiseinän takaa alkoi kuulua kova huuto; piiritetyt ihmiset ne siellä rupesivat karjumaan kuorossa "PÄÄSTÄKÄÄ POIS!! PÄÄSTÄKÄÄ POIS!!..". Kuuntelimme epäuskoisina huutoja niiden hiljalleen haipuessa tuuleen; mitään näin absurdia touhua ei ollakkaan nähty ihan vähään aikaan. Mutta onhan se hyvä, että poliisi järjestää kansalle viihdettä, ja ilman heidän todella! tunnollista osallistumista Smash Asemin tavoittelema "sekasorron aiheutus" olisi saattanut jäädä kovinkin vaisuksi.

nimi: Pinkki

Olin mielenosoituksessa en mellakassa poliiseilla ei olisi ollut mitään syytä piirittää alue koska järjestöillä ja kansalaisilla on oikeus kokoontua ja ne jotka olivat väkivaltaisia olivat poliisit. Silti päästiin ulos ja pari tuntia myöhemmin meidät otettiin kiinni ja vietiin nippusiteillä mellakkabussiin ja sittemmin pasilan putkaan bussilla 14. Syynä oli väkiivalta ja se oli aivan perusteeton tekosyy.

Mellakoitsija? 15v.

nimi: Otto.

- Junalla Helsinkiin n. 19.45, Asematunnelin S-marketin kautta lasipalatsin ratikkapysäkille: Helmi-infon mukaan ratikalla olisi päässyt normaalisti Mannerheimintietä kohti pohjoista.

Mitään vaunua ei kuulunut, hetkeä myöhemmin paniikki: iso ihmismassa vyöryi hallitsemattomasti Sokoksen ja Lasipalatsin välillä etelää kohti. Tätä edelsi sarja laukauksia muistuttavia ääniä: Foorumin mainosliput navakassa tuulessa vai kyynelkaasupanoksia?

Ilmeisesti mielenosoittajilla oli megafoni, mutta kailotuksesta ei voinut erottaa sanoja.

Hädissäni pyrin kaivokadulle, mutta tyly maalaispoliisi kertoi kadun olevan suljetun. Asema-aukiolle kuitenkin pääsi kadun pohjoisreunaa; taxin sai onneksi jonottamatta.

Jäi vaikutelma että kukaan ei hallinnut tilannetta, ja tavallisen kaupunkilaisen oli täysin tietämätön mitä oli tekeillä.

nimi: Marjaana Silvennoinen

- En sano missä olen töissä mutta torstaina oli työnantajani ollut ns. YTV kokouksessa jossa kerrottiin että kello 18-19 seuraavana päivänä Kampin liikekeskus saatetaan sulkea poliisin määräyksestä... mahdollisesti kello 19 ja tähän varauduttiin... poliisi tiesi ja kertoi etukäteen ... Itse käytän Kampin alinta kerrosta päivittäin joten tämä oli uhka minulle sekä/että ulkopuolisillekin...

nimi: Kojootti

- Olin paikalla. olin postitalon portailla, jotta näkisin kun mielenosoitus mene liikkelle. yhtä-äkkiä poliisi kuulutti että kukaan ei pääse pois ja kaikken on oltava rahuallisia, jotta kansalaisten turvallisuus pysyisi ennallaan. itse olin yrittämässä pois mutta poliisit sanoi että tässä saattaa mennä jonkun aikaa ku me "ei mellakaan osallistuvat" päästiin pois. sitten joskus klo 21 aikaan päästiin yksi kerralla pois. arvata saattaa että oliko kylmää ja nälkä ku olin siel melkein 3 tutnia.

nimi: janno

- Istuin Postitalon portailla juttelemassa ystävieni kanssa kun huomasin bussit, poliisiautot ja sadan mellakkapoliisit jotka olivat saartaneet meidät. Saarron sisälle jäi paljon yleisöä ja ohikulkijoita: esimerkiksi lapsia, vanhuksia ja töihin matkaavia. Jotkut päästettiin saarron läpi poistumaan alueelta mutta meitä ei, minulle sanottiin vain "Odottakaa vähän aikaa". Jäimme siis seuraamaan tapahtumia.

Jossain vaiheessa poliisi kuulutti poistumiskäskyn Mannerheimintien puolelta. Harva sai selvää sanoista ja niille, jotka kuulivat, oli epäselvää se, mitä tarkoitti että piti poistua alueelta: Kuinka poistutaan alueelta mikä on ympäröity mellakkapoliisein, bussein ja poliisiautoin? Lopulta Mannerheimintien puoleisessa reunassa ruvettiin päästämään ihmisiä yksi kerrallaan läpi.

Tämä on tietenkin hidasta monen sadan hengen ihmismassassa. Vessojen puuttuminen, kylmä tuuli, nälkä ja poliisien pelottava ennalta arvaamaton käytös eivät yhtään helpottaneet tilannetta. Yksikin poika joutui kuuden mellakkapoliisin väkivaltaisesti pidättämäksi hänen ollessaan yksin rauhallisesti istumassa sivussa muista ihmisistä. Kukaan ympärilläolijoista ei ollut nähnyt hänen tehneen mitään.

Kolmen tunnin odottelun jälkeen laukkuni sisältö tutkittiin ja jouduin kertomaan nimeni videokameralle. Pääsin vihdoin lähtemään kotiin.

nimi: Eetu Peltonen

- Poliisin toiminta oli käsittämättömästi ylimitoitettua, heitä taisi olla useita kertoja enemmän kuin varsinaisia Smash Asem -mielenosoittajia. Jäi epäselväksi miksi meidät sivustakatsojat, ohikulkijat ja toimittajat päätettiin motittaa mukaan.

Poliisi on valittanut, että neuvotteluyhteys mielenosoittajiin ei toiminut, mutta eipä myöskään poliisi pahemmin kommunikoinut pyrkimyksistään motittamilleen ihmisille. Kerran tunnissa joku huusi megafonilla jotain ohjeita, jotka hukkuivat tuuleen ja hälinään.

Yksittäiset poliisit olivat kuitenkin asiallisia. He eivät sen enempää provosoineet kuin myöskään provosoituneet niistä muutamasta kaljapulloja sekä poliisin että motitettujen ihmisten niskaan heittäneestä rähinöijästä.

Uutisissa on puhuttu mielenosoituksen hajottamisesta. Jos paikalla jossain vaiheessa osoitettiin mieltä, en ainakaan sitä itse ehtinyt näkemään.

Sen sijaan päivällä tehty suurmielenosoitus oikeudenmukaisemman Euroopan puolesta sujui sekä mielenosoittajien että poliisien puolesta mallikelpoisesti ja siinä oli erinomainen henki. Rauha, ympäristö ja ihmisoikeudet ovat asioita, joita kannattaa puolustaa.

nimi: Mike Pohjola

- Olin paikalla. En ollut menossa mielenosoitukseen, mutta massiivinen poliisisaarto Kiasman ympärillä herätti huomion. Jäin paikalle seuraamaan tapahtumia. Poliisi käski ihmisiä menemään pikku hiljaa kauemmas ja kauemmas. Kysyin yhdeltä poliisilta perustetta, ja sain vastaukseksi, että he aikovat avata Mannerheimintien liikenteelle. Liikenteen avaamisesta ei kuitenkaan ollut puhetta, poliisi itse tukki katualueen. Loppujen lopuksi poliisi käski ihmisjoukon jalkakäytävälle lasipalatsin eteen. Joitain ihmisiä, jotka eivät suostuneet enää menemään kaeummas, poliisi kuljetti busseihinsa. Jotkut poliiseista olivat varsin asiallisen tuntuisia, jotkut todella agressiivisia ja töykeitä. Kysyin yhdeltä poliisilta, millä oikeudella he hätyyttelevät ihmisiä julkisella alueella. Vastaus oli että virkatehtävässä olevaa poliisia pitää totella tai joutuu niskottelun takia pidätetyksi. Poliisin käytös toisaalta hieman suututti, toisaalta pelotti.

Hetken kuluttua poliisi kaiuttimistaan käski ihmisiä jalkakäytävällä siirtymään kauemmas. Livahdin tässä vaiheessa Bio Rexiin sisälle, lämpimään ja turvaan. Hetken kuluttua näin lähes surrealistisen näyn. Poliisi muodosti kilpimuurin ja rynnäköi väkijoukkoa päin. Ihmiset huusivat peloissaan ja vihoissaan, ja kohta alkoivat kaljapullot lentää poliisimuuria vasten. Aiemmin en ollut nähnyt mitään järjestyshäiriöitä.

Seurasin tapahtumia sisältä aika pitkään, ja ennen poistumistani kävin vielä mielenosoittajajoukon luona. Vielä lensi muutama pullo, ja nuoret huusivat typeryyksiä ja hävyttömyyksiä. Muutamat otattivat itsestään kuvia poliisimuurin edessä. Olin niin vihainen poliisin toiminnan johdosta, että olin lähinnä tyytyväinen kun heitä heitettiin pulloilla.

Jälkikäteen olen pahoillani poliisien puolesta, jotka saivat osakseen solvauksia ja lentäviä pulloja. Syypäänä pidän kuitenkin poliisin (johdon) omia toimia, jotka provosoivat väkivaltaisuudet. Kilpimuurihyökkäys rauhallista ihmisjoukkoa kohtaan, josta suuri osa oli tavallisia Mannerheimintien ohikulkijoita, mukana useita vanhoja ihmisiä, oli täysin kohtuuton ja järjetön.

nimi: Tuomas Kvist

- Oman näkemykseni mukaan suurin osa poliisin saartorenkaan sisällä olleista, minä ja ystäväni mukaanlukien, olivat uteliaita sivullisia, joille jäi epäselväksi pienen mielenosoittajaryhmän tarkoitus. Nämä mielenosoittajat jakoivat salamyhkäisesti pieniä valkeita lappuja "sopivan" näköisille ihmisille, lappuja joissa he jakoivat ohjeita mm. pidätyksen varalta, ja neuvoivat naamioitumaan itsensä ja muiden turvallisuuden takia. Mielestäni kyseessä ei ollut mielenosoitus, vaan pienen joukon tietoinen halu aiheuttaa jonkinasteista sekasortoa. Kukaan "mielenosoittajista" ei kantanut iskulauseita, kukaan ei puhunut minkään asian tai aatteen puolesta, ja tässä salamyhkäisessä lapussa kehotettiin juoksemaan kun valosoihdut laukaistaisiin. Poliisien määrä ja varustelu tuntuivat liioitetulta, mutta toisaalta he pääsivät tavoitteeseensa ja estivät mellakoinnin.

nimi: Hanna

No niin joo... Tapatuma ketjuhan alkoi siitä kun mielenosoittajat ja muut ihmiset olivat kerääntyneet kiasman eteen. Kukaan ihmisistä joiden kanssa keskustelin ei ollut kuullut mitään hajaantumis käskyä poliisin taholta ennen saartoa. Saartoon jäi juurikin sen vuoksi paljon ohikulkijoita ja muita "tavallisia ihmettelijöitä". Itsestäni ainakin tuntui siltä että poliiseja oli enemmän kuin mielenosoittajia. Poliisit ottivat kiinni kaikki jotka menivät liian lähelle saartorengasta. Poliisit saartoivat myös jostain syystä toisen ihmisryhmän virgin oil comppanyn (ravintola) edessä. Kaikki saarrossa olleet kuvattiin ja nimet vaadittiin?? (miksi nimet ja kuvaus, eikäö vapaassa maassa saa liikua ilman nimi/kuva tietoja?) Poliisit eivät myöskään suostuneet kertoman ovatko ihmiset pidätettyjä vai eivätkö (laki kiinni otosta vaatisi moista tietoa). vapaa maa hieno maa.

nimi: seppo ilmarinen

Osallistuin lauantaina Helsinki2006 –verkoston rauhalliseen mielenosoitukseen. Olin Turun tilausajobussin yhteyshenkilö ja matkalla bussille piipahdimme Kiasman kulmille seuraamaan tilannetta.

Istuimme pääpostin edessä kuuden aikaan illalla kaverieni kanssa, kun huomasimme poliisien piirittävän meidät. Paikalla oli täysin ulkopuolisia henkilöitä, valtamedian edustajia, vanhuksia ja lapsiperheellisiä.

Aluksi olin huvittunut tilanteesta, oletin ulkopuolisten pääsevän pois alueelta. Toisin kuitenkin kävi. Kävin useaan kertaan eri kohtia poliiseilta kysymässä, jos voisin poistua alueelta.

Jossain vaiheessa poliisi kuulutti, että järjestyshäiriöiden vuoksi mielenosoitus on peruttu. Hajaantukaa alueelta. Jopa valtamedian edustajat naurahtivat kehoitukselle, sillä olimme kaikki yhä saarrettuna. Edes median edustajat eivät päässeet alueelta.

Asia hoidettiin poliisin puolesta täysin epäammattimaisesti. Poliisien toimet aiheuttivat vaaratilanteita sivullisille, jotka olivat jääneet poliisien piirittämäksi.

Poliisien pitäisi kyetä purkamaan tällaiset tilanteet nopeasti ja tehokkaasti vaarantamatta ulkopuolisia tai sivustaseuraajia. Pitämällä ihmisiä saarroksissa tuntitolkulla luo vain lisää vaaratilanteita. Kyllä poliisin on erotettava tavallinen kotiäiti anarkisteista.

nimi: Mirka Muukkonen

Mielenosoituksen aloituspaikka saarrettiin ennen kuin paikalle olleet olivat päässeet edes järjestäytymään mitenkään. Kiasman kulmilla oli aika paljon "muuta väkeä", uteliaita, toimittajia, illanviettäjiä. Poistuin yhdessä muutaman muun henkilön kanssa siinä vaiheessa Kiasman alueelta kun vielä pääsi poistumaan. Alue ympäröitiin busseilla, poliisiautoilla, poliiseilla, rajavartioston miehillä. Volyymi oli niin valtava, että olisi voinut kuvitella tuhansien ihmisien olevan saarrettuna.

Mannerheimintielle oli kerääntynyt paljon katselijoita, yleisöä, joilla ei ollut mitään sen kummempaa intressiä olla osallisena. Illan mittaan Mannerheimintiellä sivulliset pääsivät tai joutuivat kuitenkin osallisiksi, kun poliiseja tuli paikalle joukoittain. Poliisi teki ainakin pari rynnäkköä, jotka saivat aikaan nopeaa liikettä. Rynnäköille en nähnyt mitään sen kummempaa perustetta, ellei lentävää kaljapulloa lasketa perusteeksi. Muutamia ihmisiä kannettiin pois ja se myös sai aikaan liikettä, kun ihmiset koettivat suojella tuttaviaan kiinniottamiselta.

Mellakasta ei voida puhua lainkaan, poliisien määrä oli niin valtava, että heidän määränsä, varustuksensa ja saartotoimensa nostattivat kyllä kiukkua. Jos tuo menettelytapana ei provosoi ja turhauta, niin mikä sitten. Poliiseja tuli paikalle lisää ja lisää, lopulta Mannerheimintiellä oli sulkuja sen verran, että päädyin myös menemään sen saartoalueen ulkopuolelle. En tiedä, kuinka loppuun asti harkittua toiminta oli poliisijohdolta. Jäi sellainen tunne, että poliisin oli tarve näyttää voimansa, ikään kuin tehdä itsensä tarpeelliseksi.

nimi: Pia

Seurasin sivullisena Mannerheimintien tapahtumia. Erityismielenkiintoni kohdistui poliisin menettelytapoihin.

Kenttäoperaatio oli täysin koordinoitua ja harkittua, harjoiteltujen mellakantorjunnan liikkeiden mukaista. Kokonaistilanne oli täysin virkavallan kontrollissa. Mahdollinen tulkinta tilanteen kaoottisuudesta voi johtua lähinnä siitä, että ihmiset ylireagoivat hädissään poliisirivistön liikkeisiin.

Poliisimiesten rivi siirsi edessään väkijoukkoa Lasipalatsin edestä lähemmäs Forumia. Sen sijaan, että siinä olisi ollut jotain epäilyttävää tai hämärää, näen tilanteen taktisena ratkaisuna, jonka tautalla on saattanut olla Kiasman ryhmän ja kadulla olleen porukan eristäminen toisistaan. Tavoite saavutettiin onnistuneella väkijoukon hallinnalla.

Lasipalatsin alue oli eristetty sivullisilta. Ainakin yhtenä syynä eristämiselle oli se, että poliisi ei pitänyt Lasipalatsin edustan aluetta turvallisena sivullisille - tähän viittaa lyhyt keskusteluni erään vartiotehtävässä olleen mellakkapoliisin kanssa.

nimi: Markus

Olin itse sivullisena seuraamassa tilannetta Postitalon kulmalla ja jäin täysin tahtomattani poliisin saartorenkaan sisään. Olen todella pettynyt poliisin toimintaan, sillä aukiolla olevien turvallisuudesta poliisi ei piitannut tuon taivaallista. Aukion keskellä oli parikymmentä humalaista teiniä (ilmeisesti näitä ns. anarkisteja), jotka turhautuneina heittelivät silloin tällöin pulloja poliisiketjua kohti. Tietysti osa näistä pulloista laskeutui ketjun sisään ulos yrittävien ihmisten joukkoon. Jossain vaiheessa väkijoukko alkoi huutaa yhteen ääneen apua. Monet harkitsivat soittavansa poliisin hätänumeroon ja ilmoittavansa joutuneensa kaapatuksi.

Kymmenet ihmiset yrittivät neuvotella poliisien kanssa päästäkseen pois alueelta, koska jatkuvasti oli vaara saada pullosta päähänsä. Yritin kysyä poliiseilta, mitä he aikovat tehdä meidän kansalaisten turvallisuuden hyväksi, mutta poliisit eivät edes katsoneet minua kohti. Poliisit olivat itse mellakkavarusteissa, mutta me muut seisoimme täysin suojattomina pullosateessa, eikä poliisi tehnyt mitään meidän auttamiseksemme.

Uutisissa on annettu ymmärtää, että poliisi sai estettyä vakavat vaaratilanteet. Olen täysin päinvastaista mieltä. Oli vain hyvää onnea, ettei kukaan loukkaantunut eilisissä tapahtumissa. Poliisi saattoi itse kymmenet, jollei sadat tavalliset ihmiset vaaraan kohtuuttomasti mitoitetulla toiminnallaan. Oletan, että sisäministeriö ottaa asian tutkittavakseen.

Nimi: Annukka

Menin tyttöystäväni kanssa seuraamaan smash asem "mielenosoitusta" kun huomasimme että paikalle alkoi kerääntyä huomattava määrä poliiseja, ja hetken kuluttua huomasimme joutuneemme saarretuiksi.

Tilanne sinänsä sujui suht' rauhallisesti, mitä nyt kolmisenkymmentä ihmistä riehuivat ja käyttäytyivät väkivaltaisesti ja muutamat myös provosoituivat poliisin toimista ja heillä nousi hieman adrenaliini. Paikalla oli myös useita ihmisiä jotka olisivat halunneet päästä piiritysringistä pois koska pelästyivät lenteleviä esineitä.

Mielestäni poliisit toimivat oikeutetusti, koska "anarkistit" olivat uhanneet aiheuttaa sekasortoa eivätkä suostuneet neuvottelemaan mielenosoituksen kulusta poliisin kanssa. Osa henkilöistä oli myös tuonut paikalle voimankäyttöön tarkoitettuja välineitä, joista poliisi heti aluksi takavarikoi suuren osan.

Nimi: Alex

Olin katsomassa mielenosoitusporukan saartamista Eduskunnan lisärakennuksen edessä. Tulin paikalla seitsemän aikaan ja seisoin siinä n. puoli tuntia. Ihmiset ympärillä oli rauhallisia ja kuului muutamia ihmettelyjä poliisien käytöstä kohtaan. Itse ymmärsin polisiien kannan vielä siinä vaiheessa. Pian alkoivat meidän katselijoiden rivit elää, ihmiset ottivat valokuvia innoissaan, jotkut huusivat poliiseille mielipiteitään ja muutamia nuoria sekä yksi vanhempi mies vietiin Kiasmalle päin, jossa oli "poliisien" bussit ja paljon isompia poliisiautoja.

Pian mellakkapoliisit rupesivat tyhjentämään Eduskunnan lisärakennuksen pihaa ja puistikkoa ja kadunpuoleiset poliisit rupesivat lähestymään väkijoukkoa. "Siirtykää kauemmaksi!", kuului poliisien huutavan ja pian olin selkä vasten mellakkapoliisin epämukavaa kilpeä. Pelotti ja samalla tunsin vihan ja uhon nousevan sisälläni. "Millä oikeudella tämä tapahtuu?", vieressäni olevat ihmiset huusivat ja minä heidän mukanaan. Poliisit vain pyysivät meitä siirtymään kauemmaksi, Bio Rexin kulmalle. "Liikkukaa eteenpäin!", poliisit huutelivat, mutta miten liikut kun eteesi on pysähtynyt satoja ihmisiä ja poliisit työntävät selästä ja pienentävät liikkumistilaa entisestään. Pian olin erään naisen ja mellakkapoliisin kilven välissä ja ilmat meni pihalle. Yskitti ja nyt olin todella vihainen. Käännyin vaivalla poliisin päin ja huusin "Voitko rajottaa tönimistä? Tukehdun!", huusin ja poliisi työnsi vain lisää.

Bio Rexin kulmalla poliisit jatkoivat vain huutelua, että "Mennään Forumille!". Ihmiset kyselivät ärtyneenä, että minkä tähden ja poliisit tokaisivat meidän olevan uhka. Meitä nauratti siinä vaiheessa ja joku poika huusi läheltä, että "Olettepa te persoonallisen näköisiä" ja samalla poliisit työnsivät vain lujemmin. Tuntui edelleenkin siltä että tukehdun. Bio Rexin ovien kohdalla mellakkapoliisit järjestäytyivät todella tiiviisti eikä mennyt aikaakaan kun muutama henkilö vierestäni vedettiin poliisien jalkojen alta heidän taakseen. "Rautoihin laittoivat!", kuului tukahtunut huuto sen tytön suusta jonka kädestä olin pitänyt kiinni. Ihmiset kirosivat ja yhtäkkiä poliisit lähtivät tulemaan voimalla meitä päin. Se oli pelottavaa. Itse juoksin erään taidegallerian läpi ja pääsin Lasipalatsin sisäpihalle ja juoksin sieltä sitten Cafe Javan kohdalle, jonne poliisit eivät vielä olleet päässeet. En ymmärrä miten pääsin taidegalleriaan, sillä vielä hetki ennen sitä tuntui siltä että p! yörryn hapenpuutteesta.

Kun poliisit olivat päässeet Cafe Javan kohdalle siten, ettei kukaan päässyt kahvilaan niin he pysähtyivät ja tiukensivat rivejään. Mellakkapoliisien valkokypäräinen rivi ylettyi Cafe Javan seinustalta Mannerheimintiellä oleviin raitiovaunupysäkkeihin ja loppuillasta tosin Sokoksen seinään. Humaltuneet ja vihaiset nuoret rupesivat heittämään herjaa poliisia kohtaan, sillä kukaan ei ollut kertonut meille syytä minkä tähden meidät ajettiin pois, muutamat myös skeittasivat. Meidät jotka olivat rauhallisina katsoneet sivusta miten poliisi saartoi Kiasman eteen nuorison.

Poliisien toiminta meitä rauhallisia kansalaisia kohtaan oli yliampuvaa ja provoisoivaa. Joukossamme oli lapsia, vanhuksia ja koiria, ihmisiä pyörien kanssa ja silti poliisivat vain työnsivät meitä voimalla Forumille päin. Siinä tuli paniikki ja suuttumus. Olisivat edes antaneet kunnon syyn sille, miksi meidän piti poistua paikalta. Puhuttiin liikenteen avaamisesta, mutta eihän se auennut kun poliisit itse tukkivat Mannerheimintien.

Olen vieläkin pöyristynyt poliisien käyttäytymisestä meitä kohtaan, sillä kilvillä työntämisessä olisi voinut käydä huonosti. Itselläni on vieläkin kyljet kipeänä ja selkä mustelmilla, että kiitos. Näin älykkäästi ja järjestelmällisesti toimii siis Suomen poliisi. Olen otettu miespoliisien herrasmiesmäisistä otteista. Onpahan jotain kerrottavaa lapsille ja lapsenlapsille.

Nimim. K

Oli ilo katsoa suomen poliisin toimintaa. Paikalle oli heti kerralla tuotu tarpeeksi väkeä ja kaulustoa. Olihan kyseessä myös hyvä harjoitus ja näytön paikka. Heti kun jotain tapahtui mielenosoittajien toimesta poliisi reagoi siihen nopeasti ja tehokkaasti.

Häirköijän annettiin ensin tuoda asiansa julki kunnes henkilö erehtyi luulemaan itsestään liikaa, sitten yhtä äkkiä ilman varoitusta rivistöön aukesi reikä josta yleensä kaksi tai useampaa jouhamiestä otti tekijän kiinni ja veti tekijän rivin sisään jonka takana sitten tekijä raudoitettiin ja kuljetettiin paikalta odottaviin ajoneuvoihin. Vastapuoli ei päässyt edes aloittamaan minkäänlaista joukkohäiriköintiä tai kiihdyttämään läsnäolioita poliisia vastaan. Muutaman kerran jouhan rivit etenivät hieman eri tahtia mannerheimin tien puolella forumin kohdalla mutta tilanne korjautui nopeasti.

Tilanne muuttui nopeasti jouhan lähtiessä sumputtamaan paikalla olijoita vanhan ylioppilastalon taakse. Muutamassa minuutissa vajaa sata mielenosoittajaa ja paikalla ollutta katselijaa oli jäänyt saarretuksi. Paikalla olevan ravintolan vahtimestarit pääsivät aitio paikalta seuraamaan tilannetta. Osa katselijoista tunsi tilanteen uhkaavaksi ja hakivat turvaa kyseisen ravintolan tiloista. Samaan aikaan jouha kiristi "verkkoaan" pienemmäksi ja sisään jääneiden joukossa oli havaittavissa pelkoa ja epätoivoa mitä tuleman pitää.

Poliisi ei kuitenkaan provosoitunut eikä ryhtynyt voimankäyttöön vaan ohjasi radikaalit tunneliin josta heidät poimittiin odottavaan bussiin. Koko illasta jäi ns hyvä maku suuhun poliisin toimesta. Koko päivän ajan poliisi oli ottanut tekijöitä kiinni ja näin saanut katkaistua terän mielenosoitukselta. Samoin poliisilla oli käytössä tarpeellinen määrä joukkoja tukemassa toimiaan mm. rajavartioilaitoksen omia joukkoja. Toivottavasti mennyt päivä ja ilta antoi hyvän kuvan siitä mitä tarkoittaa jos Suomessa yritetään anarkian keinoin saada aikaan sekasortoa ja vahinkoa ilkivaltaa käyttämällä. Mielen osoittaminen on suotavaa ja jopa toivottavaa demokratiassa mutta siihen littyvä väkivalta, anarkia ja ilkivalta mitä muualla maailmassa näkee ei siihen kuulu.

Nimim. MOT

Tullessani paikalla n. klo 17.40 keskusta-alueella oli kymmeniä poliisiautoja siellä täällä. Kaikki autot olivat täynnä poliiseja. Oletin, että he ovat paikalla "varmuuden vuoksi" seuraamassa mielenosoituksen kulkua. Kiasman edustalla oli tässä vaiheessa hyvin sekalainen joukko väkeä ja heti huomasi, että puheet suurista mielenosoittajajoukoista olivat liioittelua.

N. klo 18.00 muutamassa minuutissa paikalle ilmestyi poliisien busseja ja ympäriinsä levittäytyneet poliisit siirtyivät saartamaan Kiasman edustan. Yllättävä, nopea ja ennalta suunniteltu tapahtumaketju. Voin hyvin uskoa, että täysin ulkopuolisia jäi runsaasti saarron sisälle.

Suuret poliisijoukot keräsivät valtavasti kiinnostuneita ohikulkijoita alueelle. Kaikki sujui saartoalueen ulkopuolella rauhallisesti ja "yleisö" vain naureskeli epäuskoisena tilanteelle.

Yllättäen poliisit alkoivat siirtää ihmisiä pois alueelta ilman minkäänlaista ennakkokuulutusta tms. Kello oli ehkä 19.30. Mellakkovarusteiset poliisit siirtyivät ketjuun ja vain lähimmät kuulivat poliisien huudot, että "olkaa hyvä ja siirtykää pois".

Väkijoukko pakkaantui Lasipalatsin edustalle. Poliisiautosta yritettiin vielä kuuluttaa, että ihmiset siirtyisivät "eteenpäin oman turvallisuutensa vuoksi". Ääni kuitenkin hukkui tuuleen ja väkijoukkoihin. Kuulutus oli lisäksi niin epätarkka, että nekin, jotka sen kuulivat, tuskin ymmärsivät kunnolla, ketä tarkoitetaan ja mihin pitää siirtyä. Mikä alue piti tyhjätä? Vain tiet vai koko keskusta?

Väistämättä mellakkapoliisit ja pysähtynyt kansanjoukko törmäsivät lopulta toisiinsa jalkakäytävällä, jonne päästyään ihmiset pysähtyivät. Tässä vaiheessa muutamat innostuivat vastustamaan poliisia sen verran, että tulivat kiinniotetuiksi. Seurasin tilannetta Sokoksen kulmalta.

Paikalla oli uskoakseni edelleen suuri osa täysin ulkopuolisia katsojia, jotka olisivat varmasti poistuneet, jos poliisi olisi näin kehoittanut ja tuo kehoitus olisi kuulunut. Lisäksi muunkin ihmismassan siirto olisi luultavasti onnistunut paremmin. Kuulutusten huono kuuluvuus ja viestien epäselvyys olivatkin minun silmiini ja korviini osuneena oikeastaan ainoa asia, jossa poliisit epäonnistuivat.

Itse päädyin poistumaan n. 20 aikaan, kun yleisö jatkoi pääosin rauhallisen tilanteen seuraamista ja "ohjelmassa" oli yksittäisiä kiinniottoja.

Nimim. valokuvaaja

Itse olin sivustakatsojana seuraamassa tilannetta Kiasman edessä klo 18-22. Saavuin paikalle juuri kun poliisi oli piirittänyt Kiasman edessä olevan alueen ja estänyt mielenosoittajia lähtemästä alueelta. Tapasin myöhemmin illalla joitakin ihmisiä, jotka olivat päässeet piirityksen jälkeen ulos. Poliisi oli kuulemani mukaan kertonut muutama tunti Kiasman piirityksen alkamisesta että "tavallisen näköiset" ihmiset voivat poistua alueelta, kunhan heidät oli ensin kuvattu ja henkilöllisyys kysytty.

Mannerheimintien toisella puolella meitä tilannetta seuraavia oli paikalla arvioni mukaan toista tuhatta tilanteen ensimmäisten tuntien aikana. Ensin poliisi hääti ihmiset pois ajoväylältä (liikenne oli muutenkin poikki)suhteellisen ystävällisesti, mutta napakasti. Tilanteen jatkuessa ja ihmisten määrän lisääntyessä poliisi alkoi rajoittamaan ihmisten likkumista myös meidän seuraajien puolella. Ihmiset olivat levittäytyneet usean sadan metrin matkalle seuraamaan tilannetta eduskunnan lisärakennuksen luota ainakin Lasipalatsin eteen saakka.

Ensin muutama poliisi tuli eduskunnan lisärakennuksen luokse kehoittaen ihmisiä siirtymään keskustaa kohden. Väkimäärä alkoi hitaasti liikkua heidän osoittamaansa suuntaan ja poliisi ohjasi väkeä koko ajan kauemmaksi. Lopulta ihmiset olivat aivan sumpussa ja eteenpäin liikkuminen oli jo mahdotonta. Jotkut yrittivät kysyä, miksi meidän pitää siirtyä ja mihin saakka, johon poliisi vastasi että "tilanne on päällä". Ihmisten kärsivällisyys alkoi olla koetuksella siinä vaiheessa kun meidät kaikki oli siirretty Lasipalatsin nurkalle saakka. Sitten muutama pullo lensi poliisia kohtaan ja heitä kohtaan huudeltiin. Poliiseja oli tässä vaiheessa tullut paikalle lisää ja he järjestäytyivät rintamaksi mallakkavarusteineen ja aloittivat hyökkäyksen ihmismassaa kohden. Itse pääsin avonaisen liikken oven taakse turvaan ryntäystä ja sieltä seurasin kuinka poliisi saartoi ihmiset Forumin nurkalle muodostaen rintaman koko Mannerheimintien leveydeltä. Sitten osa ihmisistä provosoitui ja he al! koivat heittellä pulloja, kiviä ja puistonpenkin poliiseja kohden. En nähnyt poliisimuurin läpi (seisoin noin 30 metriä heidän takanaan), mutta luulen, että tässä vaiheessa moni tilannetta seuraamaan tullut viimeistään häipyi sydän hakaten paikalta. Kadun varrella olevista kahviloista ihmiset tulivat kadulle seuraamaan mitä tapahtuu ja he ihmettelivät tapahtunutta.

Tässä vaiheessa näytti siltä että varsinaisella "mellakkapaikalla" Kiasman edessä ei enää tapahtunut juuri mitään, vaan "mellakka" oli siirtynyt kadulle. Poliiseja tuli paikalle koko ajan lisää ja ihmisiä pidätettiin ja vietiin poliisien käytössä oleviin busseihin. Osa "mellakoitsijoista" sain mielestäni kovaa käsittelyä, heitä mm. kaadettiin maahan useamman poliisin voimin.

Näkisin itse, että poliisit "ampuivat tykillä kärpästä", ainakin sillä toiminnalla mitä he toteuttivat sivustaseuraavien puolella. Siitä, mitä tapahtui Kiasman puolella, osaavat kertoa ne, jotka olivat sillä puolella saarrettuna.

Nimim. Jaana Raitio

Olimme eilen ohikulkumatkalla keskustan poikki ja päädyimme usean muun tavoin seuraamaan sivusta valtaisaa poliisioperaatiota. Kiasman ja Lasipalatsin tienoo oli täynnä mellakkavarusteisia lainvalvojia. Jossain saartorenkaan sisäpuolella vilahteli yksinäinen rauhanlippu, muutoin mielenosoituksesta ei juuri näkynyt merkkejä. Poliisin toiminta kokonaisuudessaan näytti naurettavan ylimitoitetulta, epätodelliselta ja hyvin ahdistavalta.

Kahdeksan maissa mellakkapoliisien rintama oli siirtynyt Forumin kulmille, jossa tätä raskaasti aseistautunutta joukkoa oli vastassa hajanainen joukko ihmisiä, joista suurin osa näytti olevan paikalle sattumalta eksyneitä sivustakatsojia. Tässä vaiheessa oli päivänselvää, että mitään järjestäytynyttä mielenosoitusta ei enää ollut käynnissä. Siitä huolimatta Kiasman suunnasta marssitettiin paikalle armeijamaisissa muodostelmissa uusia, mellakkavarusteisia poliisijoukkoja.

Tilanne ja näkymät herättivät surrealistisia mielleyhtymiä. Kyseessä näytti olevan suuren luokan pullisteluperformanssi. Ikään kuin ASEM-kokoustajille olisi haluttu näyttää että kyllä meilläkin täällä ihan totalitarismin malliin kuria osataan pitää. Kävi myös mielessä, että kun kerran vallan performoimiseen tässä määrin verorahojamme pistetään haisemaan, eikö asialle voisi samantien laittaa esimerkiksi teatterin, tanssin ja performanssitaiteen ammattilaisia, joiden työ- ja rahoitustilanne on koko ajan täysin ala-arvoinen. He olisivat taatusti vetäneet kilpien ja pamppujenvemputusshown armeijakoreografioineen yhtä vakuuttavasti. Tällöin sadat poliisit olisivat voineet olla toisaalla Helsingissä ja lähimaakunnissa huolehtimassa kansalaisten turvallisuudesta (johon heillä on ilmeisesti koulutusta ja ammattitaitoa) ja maineemme kulttuuria tukevana ja omaan laatuunsa luottavana eurooppalaisena yhteiskuntana olisi kasvanut kohisten.

Vaula Tuomaala Salome Tuomaala

Olimme lauantaina n.klo.19.00 ohikulkijoina Lasipalatsin kohdalla mieheni kanssa. Nähtyämme keskustan sinisenään virkavallan edustajia, jäimme ihmettelemään tuokioksi paikoillemme muiden paikalleen pysähtyneiden ohikulkijoiden joukkoon, mitä ihmettä Kiasman edessä poliisimuurin sisällä tapahtuu.

Tunnelma Lasipalatsin luona oli rauhallinen. Ihmiset olivat hämmentyneinä pysähtyneet siihen ihmettelemään, miksi poliiseja on niin paljon paikalla.

Yhtäkkiä poliisi alkoi antaa ilmeisestikin jonkinlaisia ohjeita megafonilla n.30 m päästä. Me ja ympärillämme olevat ihmiset emme saaneet mitään selvää useista poliisin antamista kuulutuksista. Kaikki vain kyselivät, saiko joku selvää mitä kuulutettiin. Koska kukaan ei ollut saanut selvää kuulutuksesta, ihmiset jäivät seisomaan paikalleen odottamaan selvyyttä asialle.

Kylmä tuuli alkoi jomottaa päätäni, joten lähdimme pois paikalta. Jos olisimme jääneet vielä hetkeksi paikalle, olisimme luultavasti jääneet poliisimuurin jalkoihin ja mahdollisesti viettäneet seuraavan yön putkassa.

Nimim: Katja & Arttu

Saavuin Kiasman eteen kuuden maissa puhtaasta mielenkiinnosta. Mediassa mielenosoituksista oli puhuttu suunnattomasti, joten valokuvauksen harrastajana jäin odottelemaan josko saisin talletettua mielenkiintoisia kuvia paikan päältä.

Sitten kuin tyhjästä olinkin saartoringin sisällä. Muutama anarkisti räyhäsi, mutta loppujen lopuksi meno sisällä oli melko rauhallista. ”Odottakaa vielä vähän”, poliisi totesi, kun menin kysymään pääseekö täältä ulos.

Huvittavaa oli, että ringin sisällä oli enemmän toimittajia ja kuvaajia, kuin itse anarkisteja. Televisiossa tappelut saattoivat näyttää hurjilta, koska yhden anarkistin ympärillä hyppi 20 kuvaajaa salamat räiskyen. Välillä jotkut repesivät iloiseen yhteislauluun, jossa vaadittiin toimittajille ja kuvaajille parempia työehtosopimuksia.

Odotellessa juttelin myös saksalaisen pariskunnan kanssa, jolla ei ollut mitään hajua mihin he olivat joutuneet. Iltaan viettämään lähteneet turistit kummastelivat suomalaisten menoa ja nauroivat ”So this is Helsinki?”

Poliisin kuulutukset kaikuivat huonosti Kiasman eteen, joten kukaan ei tiennyt mitä on meneillään. Siksi tieto poismenoaukoista ei mennyt perille. Loppuillasta moni humalainen rähisikin poliisille ilman minkäänlaisia mielenosoitustavoitteita – känniset ja turhautuneet ihmiset halusivat vain ringistä pois.

Poliisin näkökannalta ajateltuna toiminta oli tehokasta. Mielenosoittajia ei haluttu päästää ulos ryhmänä. Epäilen kuitenkin, että varsinaiset anarkistit olisivat jääneet joka tapauksessa paikalleen osoittamaan mieltään, jos poliisit olisivat tulleet pienempinä ryhminä häätämään porukkaa.

Täysin sivullisena mielenosoittajaksi leimautuminen ja poistuloaukolla poliisin kameranauhalle joutuminen ei tuntunut ollenkaan mukavalta.

Nimim: Vesa

Olin paikalla lasipalatsin edustalla sivustakatsojana, tässä raportti tapahtumista:

Tavallista kansaa (mummoja, lapsia jne) on ohikulkiessaan pysähtynyt katsomaan Suomen Ennätys - poliisikeskitystä kadun toiselle puolelle lasipalatsin eteen. Jotkut seisovat suljetulla kadulla.

Poliisit seisovat mahdollisimman pönäkästi kadulla. Joitain katsojia viedään bussiin nippusiteeseen, kun he ovat liian lähellä poliiseja (eivät siis tehneet mitään väkivaltaista). Poliisit kehoittavat kansaa siirtymään kadulta jalkakäytävällä. Ihmiset tottelevat kiltisti.

Sitten poliisi kehoittaa ihmisiä siirtymään eteenpäin Mannerheimintietä. Ihmiset tottelevat jälleen kiltisti.

Sitten poliisi muodostaa täysin ilman syytä mellakkaketjun Manskun poikki, jossa kypäräpäiset ja mellakkakilpiset poliisit tekevät muurin. Sitten muuri syöksähtää eteenpäin - mummot, lapset meinaavat jäädä jalkoihin. Viimeinkin poliisin sinnikäs provokaatio siihen asti täysin väkivallattomia kansalaisia kohtaan toimii ja kaljoittelevat nuoret heittävät mellakkakilpiin pari olutpulloa.

Poliisiketju etenee lasipalatsin pituuden työntäen edellään ihmisiä. Itse olen mukana pyörän kanssa kuntosalilta tulossa ja naureskelen poliisin toiminnan absurdiutta, ja kun en pääsä tarpeeksi nopeasti eteenpäin ihmismassassa tönäisee poliisi minua vihaisesti kilvellään.

Illan edetessä ja poliisin järjettömän provokaation jatkuessa voi odottaa, että pulloja ja muuta sälää lentää lisää. Tilanteessahan poliisi täysin järjettömästi hyökkää normaaleja kansalaisia kuten minua vastaan ilman mitään syytä, joten voi odottaa että joillakin palaa pinna.

Erään satunnaisen mummon kommentti on kuvaava: "Joku kertoi tänään minulle että Suomi on poliisivaltio enkä uskonut. Nyt uskon."

Hesarille tiedoksi, en muuten ole mielenosoittaja enkä anarkisti, kuten ei 95% muistakaan paikalla olijoista. Kyseinen "mellakka" oli täysin poliisin omaa ansiota. Tällä on varmaan hyvä taas perustella resurssien lisäystä ja oikeuksien laajentamista - tämä lienee toiminnan todellinen syy.

nimi: Petrus Pennanen

Lähdimme kaverin kanssa katsomaan Smash Asem mielenosoitusta rauhallisin aikein. Siinä kuuden pintaan tajusimme että alue on eristetty eikä sieltä pääse pois joten jäimme saartorenkaan sisään katsomaan mitä tapahtuisi.

Poliisien käytös oli mielestäni todella provosoivaa, toistuvin väliajoin joka sivulta lähestyivät poliisit kilpien, pamppujen ja kypärien kanssa aina muutama metri kerrallaan. Paikalla olleista ihmisistä mielestäni suurin osa oli vain viettämässä iltaa paikalla, toki joukossa oli idiootteja jotka heittelivät poliisia lasipulloilla, mutta tähänkin suurin osa saarretuista suhtautui negatiivisesti.Yritimme antaa tyhjiä pulloja poliisille mutta vastaan saimme vain huutoa ja käskyn perääntyä. Paikalla pulloja keräämässä ollut vanha mies varmasti pettyi kun mentyään puhumaan poliisille häneltä vietiin usea kassillinen täysiä pulloja mutta itse miestä ei päästetty läpi.

Poliisi alkoi kuuluttaa että mielenosoitus on hajautettava ja jokainen alueelle jäävä on rikollinen. Tämän jälkeen päätimme lähteä alueelta ulos, mutta kysyttyämme poliisirivistöltä reittiä ulos, saimme aina vain kilven takaa vastauksen että tuosta suunnasta, mutta sama juttu toistui poliisin näyttämältä paikalta. Puolentunnin odottelun jälkeen poliisi alkoi päästämään ihmisiä yksitellen ulos tarkastaen henkilöpaperit ja kuvaamalla naaman videolle. He kyselivät myös miksi oli paikanpäällä ja mitä on tehnyt. Myös laukut tutkittiin tarkkaan. Siinävaiheessa kun omaa naamaa taltioitiin videolle kaveri ohjattiin sivummalle ja laukkua tutkittiin. Yritin poliisille sanoa että odottelen että kaveri tulee tuosta vierestä mutta sain vastaani vain huutoa ja tönimistä ja käskyn poistua alueelta välittömästi. Tämän jälkeen en kaveriani nähnyt eikä hän vastannut puhelimeen koko iltana, nyt sunnuntai aamuna uutisia lukiessa varmistui vihdoin että putkassa on varmasti viettänyt yönsä, mutta millä perustein? Laukussa jota tutkittiin oli vain puhelin, lompakko ja savukeaski.

Ei minulla ole poliisia vastaan yleisesti mitään, mutta mielestäni he hoisivat tämän tilanteen erittäin huonosti.

nimi: Antti Kuurne

Suosittelemme