Hyppää sisältöön

Ulkomaat lyhyesti 16.9.

Ruotsin entinen ULKOMINISTERI STEN ANDERSSON kuoli lauantaina 83-vuotiaana. Andersson toimi ulkoministerinä vuosina 1985 - 1991 ja sitä ennen sosiaaliministerinä. Andersson teki vuonna 1988 aloitteen Israelin ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n vuoropuhelun aloittamiseksi.

JEMENISSÄ turvallisuusjoukot ovat pidättäneet neljä al-Qaidan jäsentä ja löytäneet asekätkön maan pääkaupungissa Sanaassa. Sisäministerin mukaan aseita oli tarkoitus käyttää iskuissa. Jemenissä yritettiin eilen iskeä öljyntuotantolaitokseen.

ETELÄ-THAIMAASSA on kuollut ainakin kaksi ihmistä ja kymmeniä loukkaantunut kolmessa räjähdyksessä. Yksi kuolleista on länsimainen turisti; Thaimaan tv:n mukaan mies olisi kanadalainen. Pommit räjähtivät kahden tavaratalon ja hotellin luona - ne oli asennettu moottoripyöriin. Viranomaiset syyttävät iskuista Thaimaan eteläisten muslimienemmistöisten maakuntien separatisteja.

HIRMUMYRSKY LANE on iskeytynyt Meksikon länsirannikolle, Culiacanin kaupungin ja Mazatlanin turistikohteen väliselle maaseudulle. Myrskyn tuulet puhaltavat jopa 50 m/s. Lane aiheutti kuolonuhrin Acapulcossa eilen, kun 7-vuotias poika kuoli kivivyöryssä.

JAPANISSA ainakin kaksi ihmistä on kuollut Okinawan saariketjua lähestyvän taifuuni Shanshanin aiheuttamassa maanvyörymässä. Kymmenkunta lentoa on peruttu. Myös laivaliikenteessä on ollut katkoja.

RUOTSIN sosiaalidemokraattisen nuorisoliiton nettisivuille on tehty tietomurto. Uuden murron myötä muun muassa liiton jäsenrekisteri päätyi Internetiin. Tietomurron tekijöistä ei ole tietoa. Ruotsissa järjestetään sunnuntaina valtiopäivävaalit.

TUKHOLMAN lähellä Västerhaningessa sosiaalidemokraattien vaalimökillä pommiepäily on osoittautunut perusteettomaksi. Mm. kaupungin tori oli päivällä eristettynä mökin edestä löydetyn räjähteeksi epäillyn esineen vuoksi.

MEKSIKON presidentinvaalit hävinneen vasemmiston Andres Manuel Lopez Obradorin kannattajat ovat lopettaneet Mexico Cityn tukkineet mielenosoitukset. Mielenosoittajat ovat alkaneet purkaa leiriään, mutta vakuuttavat jatkavansa kampanjaa vaalivilpin oikaisemiseksi.

Miljardööri George Soros, yksityinen säätiö ja Norjan valtio ovat perustaneet köyhien maiden KORRUPTION VALVONTARYHMÄN Revenue Watch Instituten. Norjan mukaan muun muassa Bolivia, Itä-Timor ja Sudan voisivat parantaa kansalaistensa oloja huomattavasti estämällä luonnonvaroista saatujen tulojen katoamisen virkamiesten taskuihin.

MEKSIKOSTA Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivien maahanmuuttajien kuolemat ovat lähes kaksinkertaistuneet 1990- luvun lopusta. Kongressin tutkimusosaston mukaan viime vuonna lähes 500 maahanmuuttajaa sai surmansa. He valitsevat vaarallisen aavikkoreitin, koska rajavalvonta on tiukentunut.

Japanin korkein oikeus on hylännyt vuonna 1995 sariinikaasuiskun tehneen Korkein totuus -lahkon johtajan SHOKO ASAHARAN vetoomuksen, jolla tämä olisi välttänyt kuolemantuomion mielenterveysongelmiin vedoten. Kaasuiskussa Tokion metroon kuoli 12 ja loukkaantui tuhansia. Ilman puolustuksen jatkotoimia Asahara teloitetaan 6 kk:n sisällä.

Suosittelemme sinulle