Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Hallitus aikoo leikata kulttuurilehtien tukea

Hallitus suunnittelee rajua leikkausta kulttuurilehtien vuotuiseen tukeen. Vastikään julkistetun budjettiesityksen mukaan kulttuurilehtituki vähenisi 15 prosenttia. Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto Kultti vaatii, että hallitus jättää leikkauksen tekemättä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kultin toiminnanjohtajan Marja Konttisen mukaan valtion tuki on monen pienlehden elinehto.

- Moni kulttuurilehti toimii talkoovoimin ja kulttuurilehtituen voimin. Useissa lehdissä alkuvuosi eletään velaksi ja kulut voidaan hoitaa, kun kulttuurilehtituki maksetaan kesän korvilla. 15 prosentin leikkaus tulisi toteutuessaan näkymään niin, että lehtiä supistettaisiin tai ne eivät ilmestyisi ollenkaan.

Kulttuurilehtien moniäänisyys uhattuna Tukien leikkaaminen koskisi etenkin pienimpiä ja vaihtoehtoisimpia julkaisuja, joita varten kulttuurilehtituki on alun perin tarkoitettu. Tällaisia lehtiä kuitenkin tarvitaan Suomessa yhteiskunnan moniäänisyyden säilyttämiseksi. Konttisen mielestä vuosittainen kulttuurilehtituki pitäisi säilyttää vähintäänkin entisellä tasolla. Tänä ja viime vuonna opetusministeriö on tukenut kulttuurilehtiä kaikkiaan 800 000 eurolla. Sitä ennen tuen määrä polki vuosia paikoillaan. - Jos leikkaukset toteutuvat, kulttuurilehtituki putoaa 15 vuoden takaiselle tasolle ja on siten täysin alimitoitettu. Nykyiselläänkin tukeen kohdistuu pikemminkin nosto- kuin laskupaineita, toteaa Marja Konttinen.

Valtion tuoreessa talousarviossa esitetään vähennyksiä useille muillekin kulttuurin aloille.

Suosittelemme