Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Uutta venäläistä ja puolalaista elokuvaa lähtee kiertämään Suomea

Venäläisen elokuvan mestareiden pojat esittäytyvät Suomessa, kun Kino Lokakuu -festivaali tuo sarjan heidän elokuviaan kiertueelle. Myös puolalaista nykyelokuvaa nähdään tässä kuussa poikki Suomen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Andorrassa ja Dubrovnikissa maanantaina alkavan Kino Lokakuun taiteellinen johtaja Kari Pirhonen pitää uutta venäläistä tekijäsukupolvea lupaavana.

- Siihen nähden että he ovat kolmekymppisiä, he ovat saaneet jo paljon hyvää aikaiseksi, Pirhonen sanoo.

Festivaalilla esittäytyy elokuvillaan kaksi junioria: Andrei Tarkovski jr. ja Aleksei German jr. Lisäksi ohjelmistossa on Tarkovskin Nostalgiassa pääosaa esittäneen Oleg Jankovskin pojan Filippin elokuva Valtioneuvos, joka on yksi Venäjän katsotuimpia elokuvia kautta aikojen. Tekijöillä on siis suuret saappaat täytettävinään ja ulkomaiseen levitykseen pääseminen on kovan työn takana. Onnistuneet ovat olleet toimintaelokuvia, kuten Night Watch ja 9. komppania. - Kansainvälisten palkintojen kautta levitys Suomeen on mahdollista. Ja maahantuojilta tarvittaisiin riskinottoa, mutta nyt on käymässä päinvastoin, kun amerikkalaisten osuus kasvaa, Pirhonen sanoo. Vieraikseen lauantaina seminaariin festivaali saa neljä naisvierasta puhumaan venäläisestä elokuvasta: Paikalle saapuvat elokuvastudio Mosfilmin pääjohtaja Karen Shahnazarov ja venäläistä elokuvaa maailmalle vievän Intercineman pääjohtaja Raisa Fomina. Ohjaajista keskusteluun osallistuvat Marina Razbezhkina ja Katja Shagalova. Yhteensä lauantaihin kestävillä festivaaleilla nähdään 13 elokuvaa. Sen jälkeen elokuvia nähdään kerhojen ja yhdistysten esityksissä ympäri Suomen. Osansa saavat ainakin Tampere, Turku, Oulu, Kuopio, Joensuu ja Riihimäki. Kino Lokakuun järjestevät Arkadin ry, Suomi-Venäjä-seura, Helsingin kaupunki, Pirkanmaan elokuvakeskus ja Suomen elokuvasäätiö. Uutta puolalaiselokuvaa kiertueelle Samaan aikaan tämän vuosituhannen venäläisten elokuvien kanssa Suomea lähtee kiertämään myös valikoima tuoreita puolalaiselokuvia. Suomi-Puola-yhdistykset ja Puolan suurlähetystö tuomaa sarjaa vetää Krzystof Kieslowskin Amatööri vuodelta 1979, mutta muut elokuvat ovat muutaman vuoden takaa. Viiden elokuvan joukkoon kuuluvat mm. Krzystof Zanussin Persona non grata ja Jan Kidawa-Blonskin Bluesiin tuomittu. Turusta aloittanut sarja tulee lisäksi Helsinkiin, Kuopioon, Ouluun, Lahteen ja Tampereelle. YLE24

Suosittelemme