Hyppää sisältöön

IRA lopettanut aseellisen toimintansa

Riippumattoman valvontakomission laatimassa raportissa todetaan, että Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA on lopettanut rikollisen ja aseellisen toimintansa.

Järjestön sanotaan purkaneen sotilaalliset rakenteensa ja pidättyneen värväämästä uusia jäseniä. Järjestön ei tiedetä sekaantuneen yhteenkään ampumatapaukseen ainakaan kuuteen kuukauteen.

Pohjois-Irlannin rauhankehitystä valvovan komission eli IMC:n raportissa arvioidaan myös, että IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein on lunastanut lupauksensa ajaa tavoitteitaan rauhanomaisin keinoin.

Irlannin ja Britannian hallitukset julkistivat IMC:n raportin keskiviikkona. Raportti otetaan esille neuvotteluissa, joita pääministerit Bertie Ahern ja Tony Blair käyvät Pohjois-Irlannin poliittisten johtajien kanssa Skotlannissa 11. - 13. lokakuuta. Blair kommentoi raporttia sanomalla, että ovi on nyt auki Pohjois-Irlannin lopulliselle rauhanratkaisulle. Neuvottelujen tavoitteena on täyttää Pohjois-Irlannin vallanjakosopimuksen ehdot, eli sopia brittimielisten protestanttien sekä yhtenäistä Irlantia ajaneiden katolilaisten yhteishallituksen toiminnan jatkamisesta. Britannia ja Irlanti ovat antaneet toimeenpanoelimen muodostamiseen aikaa 24. marraskuuta asti. Muussa tapauksessa Belfastissa majaansa pitävä itsehallintoparlamentti Stormont saatetaan lakkauttaa kokonaan ja jättää Pohjois-Irlannin maakunnat Britannian suoraan hallintoon. DUP yhä epäileväinen

Neuvottelujen suurimpana kompastuskivenä on protestanttien suurimman puolueen eli Demokraattisten unionistien (DUP) haluttomuus istua hallituksessa yhdessä Sinn Feinin kanssa.

DUP ei edelleenkään ole vakuuttunut siitä, että IRA on luopunut kaikista aseistaan ja rikollisista toimistaan, vaikka järjestö itse väittää tehneensä näin jo viime vuonna.

Raporttiin tuoreeltaan tutustunut puoluejohtaja Ian Paisley tosin totesi selvityksen osoittavan, että "DUP:n painostus on toiminut". Sinn Feinin edustaja taas arvioi raportin vieneen DUP:lta viimeisetkin tekosyyt olla ryhtymättä yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa.

Suosittelemme sinulle