Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Lapsiperheet tuottavat eniten jätettä

Jätteiden lajitteluinto vaihtelee iän mukaan. Vanhemmat lajittelevat jätteensä tunnollisemmin. Sen sijaan nuoremmat tuottavat vähemmän jätettä, mutta eivät ole kovin ahkeria lajittelijoita, kertoo YTV:n pääkaupunkiseudulla toteuttama kotitalousjätetutkimus.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkimuksen mukaan jätemääriin vaikuttavat merkittävästi perheen jäsenten ikä, kotitalouden koko, tulotaso ja asunnon koko. Eniten sekajätettä tuottavat lapsiperheet, joissa käytetään kertakäyttövaippoja ja hoidetaan lapset kotona.

Vähiten sekajätettä tuottavat vanhemmat pariskunnat. He syövät itse kerättyjä marjoja ja kasvatettuja vihanneksia. He lajittelevat myös ahkerasti useita jätelajeja erikseen.

Jätemäärät vaihtelevat huomattavasti. Kun tutkimukseen osallistuneilla vähiten jätettä tuottaneilla kotitalouksilla syntyy 35 kiloa jätettä asukasta kohden vuodessa, niin eniten tuottaneilla jätemäärä on 1 300 kiloa. Koko pääkaupunkiseudulla kotitalouksissa syntyy vuodessa keskimäärin 340 kiloa jätettä asukasta kohden.

Lajittelu vähentää merkittävästi kotitalouksista kaatopaikalle päätyvän sekajätteen määrää. Tutkimukseen osallistuneista kotitalouksista lähes kaikki lajittelivat säännöllisesti paperia, biojätettä lajitteli 67 prosenttia, lasia 64 prosenttia ja energiajätettä 15 prosenttia osallistuneista.

Tutkimukseen osallistui Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta lähes 500 kotitaloutta, jotka punnitsivat jätteensä kolmen viikon ajan.

Suosittelemme