Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Äärioikeisto menestyi Belgian paikallisvaaleissa

Belgian äärioikeisto on vahvistanut asemiaan sunnuntaina pidetyissä kunnallisvaaleissa, kertovat alustavat äänestystulokset. Samalla pääministeri Guy Verhofstadin flaamilainen liberaalipuolue on kärsinyt vaalitappion. Tulosta pidetään suuntaa-antavana ensi vuoden parlamenttivaaleihin nähden.

Avaa Yle-sovelluksessa

Verhofstadin liberaalidemokraatit menettivät kannatusta useassa pohjoisbelgialaisessa kaupungissa, alustavat tulokset paljastavat. Lisäksi niin ikään hallituksessa olevat sosialistit näyttävät menettäneen kannatustaan monilla vanhoilla tukialueillaan niin Etelä-Belgiassa kuin Brysselin alueellakin.

Sekä oppositiossa olevat kristillisdemokraatit että populistisella ja maahanmuuttajien vastaisella ohjelmalla kampanjoinut Vlaams Belang -puolue lisäsivät kannatustaan Flanderissa Pohjois-Belgiassa. Vlaams Belang lisäsi kannatustaan lähes kaikilla Flanderin äänestysalueilla ja laajensi suosiotaan huomattavasti vanhan tukialueensa Antwerpenin ulkopuolelle. Puolue on saamassa reilun 20 prosentin ääniosuuden koko Flanderin alueella. Sen sijaan Antwerpenissa puolueen suosio näyttäää hieman laskeneen edellisistä vaaleista.

Äärioikeiston odotetaan menestyvän myös ranskankielisessä Etelä-Belgiassa, vaikka vanhastaan äärioikeiston tuki on alueella ollut varsin vaatimatonta.

Vlaams Belang toivoo menestyksensä nostavan sen aina hallitusvastuuseen asti. Huolimatta merkittävästä kannatuksestaan puolue ei ole vielä päässyt vallan kahvaan, sillä muut puolueet ovat pitäneet sen sivussa yhteisellä sopimuksellaan. Puoluepoliittisesti epätavallisen yhteistyön tarkoituksena on ollut ainoastaan estää äärioikeiston valtaanpääsy.

Vaikka puolueen vieroksunta jatkunee yhä, se yltänee ehdottomaan enemmistöön ainakin muutamissa Antwerpenin paikallisvaltuustoissa. Jo tämä olisi puolueelle merkittävä voitto, joka voisi heijastua laajemminkin yhteiskuntaan, asiantuntijat arvioivat.

Äänestäjät valitsivat edustajansa noin 570 valtuustoon Belgian flaamin- ja ranskankielisissä kunnissa. Lisäksi kamppailua käytiin 19 kunnallisen valtuuston paikoista pääkaupungin Brysselin alueella.

Suosittelemme