Myös Suomi EU:n puheenjohtajamaan ominaisuudessa on tuominnut jyrkästi Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Suomen ulkoministeriön julkaiseman kannanoton mukaan koe vaarantaa vakavasti alueellista vakautta. Se myös muodostaa uhkan kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.
Ulkoministeriön mukaan ydinkoe rikkoo räikeästi Koreoiden välistä sopimusta, joka kieltää ydinaseet Korean niemimaalla. Se rikkoo myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1695, joka vaatii Pohjois-Koreaa noudattamaan pidättyvyyttä ja välttää kaikkia jännitystä alueella lisääviä toimia.
Suomi EU:n puheenjohtajana vaatii Pohjois-Koreaa välittömästi luopumaan muista mahdollisista ydinkokeista ja ydinaseiden kehittelystä, sekä palaamaan viipymättä ja ehdoitta kuuden valtion välisiin neuvotteluihin.
Maan on myös noudatettava kansainvälistä ydinasekieltosopimusta ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n turvamääräyksiä. Sen olisi myös hyväksyttävä ydinasekieltosopimus.
EU työskentelee tiiviisti kansainvälisen yhteisön kanssa, jotta kansainvälinen yhteisö vastaisi päättäväisesti Pohjois-Korean harrastamaan provosointiin.
Vanhanen: Tilanne on erittäin vakava Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo Pohjois-Karjalan Radion haastattelussa tuomitsevansa Pohjois-Korean ydinkokeen. Joensuussa maanantaina vieraillut Vanhanen pitää tilannetta erittäin vakavana. Hänestä on tärkeää, että kansainvälinen yhteisö liittyisi nyt tiiviiksi rintamaksi vaatiakseen Pohjois-Koreaa irtisanoutumaan ydinkokeesta, luopumaan ydinaseista ja tulemaan ilman ennakkoehtoja takaisin kuusikantaneuvotteluihin. Vanhanen sanoi, että Pohjois-Korealle ei pitäisi nyt antaa minkäänlaista ymmärrystä. EU-maat tulevat antamaan oman panoksensa ja tukensa kansainväliselle yhteisölle painostuksessa Pohjois-Koreaa kohtaan. EU ei jäädytä humanitaarista apua Euroopan unioni ei aio vähentää humanitaarista apuaan Pohjois-Koreaan. Asiasta kertoi Malesiassa vieraileva EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner. Hänen mukaansa EU ei harkitse toistaiseksi avun leikkaamista, mutta tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti. Ferrero-Waldner korostaa, että unioni vastustaa ehdottomasti Pohjois-Korean toimia ja toivoo maan palaavan kansainvälisiin neuvotteluihin sen ydinohjelman lopettamiseksi. EU on tänä vuonna puolittanut Pohjois-Korealle myöntämänsä humanitaarisen avun määrän 10 miljoonaan euroon. Viime vuonna unioni avusti maata 21 miljoonan euron arvosta. YLE24, Pohjois-Karjalan Radio, AFP, AP