Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

MTK lisäisi maaseudun työpaikkoja ja bioenergiaa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja sen jälkeisiin hallitusneuvotteluihin. Järjestön laatiman ohjelman tavoitteena on turvata elintarvike- ja metsäsektorin 400 000 työpaikkaa sekä luoda maaseudulle 30 000 uutta työpaikkaa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Terveellisen ja turvallisen ruoan tuotanto on maatalouden perustehtävä. Tämä vaatii Suomessa pohjoisilla leveysasteilla erikoisosaamista. Ruoantuotannon asemaa ja toimintaedellytyksiä on edistettävä päätöksenteon eri tasoilla, MTK toteaa.

Maatalouden työpaikat voidaan säilyttää vakaan tukipolitiikan, investointien rahoituksen ja yhteistyön avulla. Jalostuksen lähtökohta ovat laadukkaat, jäljitettävä raaka-aineet.

Metsäsektorilla hallituksen tulee jatkaa kansallista metsäohjelmaa. Nuorten metsien kunnostusta on jatkettava ja energiapuun hankintaa kehitettävä. Puun käyttöä voidaan lisätä ja monipuolistaa, MTK uskoo.

Järjestön laskelmien mukaan maaseudulle saataisiin sopivilla kannustimilla 30 000 uutta työpaikkaa. Pienten yritysten sivukuluja on lievennettävä. Hyvät liikenne- ja tietoliikenneyhteydet ovat yritystoiminnan elinehto. Lämpöyrittäjyys tulevaisuuden ala MTK haluaisi, että suomalaista bioenergiaa käytettäisiin laajemmin. Tämä vähentäisi samalla Suomen riippuvuutta öljystä. Energiantuotantoon voidaan käyttää 500 000 peltohehtaaria. Myös karjanlanta ja muu biomassa voidaan hyödyntää.

Lämpöyrittäjyys on lupaava tulevaisuuden ala. Suomessa toimii jo nyt noin 300 yritystä ja määrän toivotaan nousevan tuhanteen vuoteen 2010 mennessä.

Ympäristönsuojelua edistävät menestyvät maaseudun elinkeinot ja avoin vuoropuhelu. Luonnonsuojelussa MTK painottaa vapaaehtoisia toimia.

MTK pitää tärkeänä myös ihmisten hyvinvointia. Karjatalousyrittäjien lomautusjärjestlmä on ensiarvoisen tärkeä. Lomittajien työoloja on kehitettävä.

Ohjelman esitteli MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg.

Suosittelemme