Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Vaahtoranta: Ydinkoe jatkoa uhkailulinjalle

Kansainvälisen politiikan tutkijan mielestä Pohjois-Korean ydinkoe on jatkoa maan noudattamalle ulkopoliittiselle linjalle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta arvioi, että Pohjois-Korea on yrittänyt kiristää Yhdysvalloilta talousapua uhkaamalla ydinaseen hankkimisella, ja on valmis menemään yhä pidemmälle, koska ei ole onnistunut siinä.

Vaahtorannan mukaan nyt on olennaista, mitä johtopäätöksiä Yhdysvalloissa ja Kiinassa tehdään tilanteesta. Hän pohtii, onko Yhdysvalloilla esimerkiksi aikomuksia turvautua kovempiin otteisiin ja vihjata mahdollisella sotilaallisella iskulla Pohjois-Koreaa vastaan.

Myös Kiina on avainasemassa. Pohjois-Korea ajautuisi vaikeaan asemaan, mikäli Kiina muuttaisi aiempaa kielteistä suhtautumistaan maalle määrättäviin talouspakotteisiin, hän arvioi.

Vaahtorannan mielestä Pohjois-Korea on ajanut toimillaan itsensä tilanteeseen, josta sen on hyvin vaikea perääntyä.

Puistola: Pohjois-Korea haluaa sitoa USA:n voimavaroja Maanpuolustuskorkeakoulun komentajakapteenin Juha-Antero Puistolan mukaan ydinkokeen turvallisuuspoliittinen ja strateginen merkitys on erittäin suuri. Maa haluaa Aamu-tv:n haastatteleman Puistolan mukaan ydinaseen, jolla se voi sitoa USA:n voimavaroja ja saada siihen neuvotteluyhteyden. Hän ei usko, että Pohjois-Korean naapurivaltiot hankkivat ydinkokeen seurauksena omia ydinaseita. Yhdysvaltain strategia on jo pitkään ollut se, että maan ydinaseet suojaavat myös sen liittolaisia. STT, YLE24 YK:n turvallisuusneuvosto pohtii vastatoimia Maailma tuomitsi ydinkokeen

Suosittelemme