Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Suurimpien lehtien päätoimittajat mielivät Natoon

YLEn TV-uutiset on selvittänyt suurten sanomalehtien päätoimittajien kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Helsingin Sanomien, Aamulehden, Turun Sanomien, Kalevan ja Kauppalehden vastaavien päätoimittajien mielestä Suomen pitäisi hakea sotilasliitto Naton jäseneksi.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ilta-Sanomien ja Iltalehden päätoimittajat eivät halunneet sanoa kantaansa suoraan

- Me olemme niin likeisessä yhteistyössä Naton kanssa, että jos menemme mukaan viimeiseen vaiheeseen eli jäsenyyteen, se ei ole ollenkaan niin dramaattinen asia, kuin se olisi ollut kylmän sodan aikana, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet päätoimittajat katsovat, että seuraavan hallituksen tulee ottaa kantaa Nato-jäsenyyteen puolustuspoliittisessa selonteossa.

Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta päätoimittajasta on myös sitä mieltä, että Nato on tärkeä vaaliteema tulevissa eduskuntavaaleissa. Aiheen menestymisestä vaalikeskusteluissa ei sen sijaan olla varmoja.

- Suomen turvallisuuspoliittinen ratkaisu on yksi merkittävimipiä lähivuosien asioita, ja sen takia tämä asia pitäisi ehdottomasti ottaa esille vaaleissa, kommentoi Kalevan vastaava päätoimittaja Risto Uimonen.

- En usko, että siitä tulee tavattoman suurta vaaliteema. Uskon että se on vielä sen verran epäpopulaari aihe ja puolueet arastelevat vielä tarttua siihen, vastaa Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ehdotti tällä viikolla, että Nato nostetaan pöydälle vasta vaalien jälkeen. Tämän ehdotuksen päätoimittajat tyrmäävät yksimielisesti. Heidän mielestä Nato pitää nostaa pöydälle jo vaalitaistelun aikana.

Suosittelemme