Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinluovutukseen

Suomalaisilla on edelleen myönteinen asenne elinluovutukseen, selviää vastikään julkaistusta tutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia antaisi suostumuksensa elinluovutukseen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tulos oli sama kuin edellisessä, vuonna 2003 tehdyssä selvityksessä.

Elinluovutuksen käsite ja elinluovutuskortti oli valtaosalle vastaajista tuttu. Poikkeuksena olivat ainoastaan alle 25-vuotiaat: heistä useampi kuin joka kymmenes oli tietämätön kortista. Tuttuudesta huolimatta kortin oli allekirjoittanut vain 16 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Ikäryhmistä kortti oli yleistynyt eniten eli viisi prosenttiyksikköä 35 - 49-vuotiaiden keskuudessa. Heistä kortin omisti nyt 28 prosenttia.

Ammattiryhmistä elinluovutuskortti oli lisännyt suosiotaan huomattavasti maanviljelijöiden joukossa. Heistä kortin oli allekirjoittanut nyt 21 prosenttia, kun vastaava luku oli kolme vuotta sitten vain viisi prosenttia.

Myös siirtoelinten vastaanottamiseen selvitykseen osallistuneet suhtautuivat myönteisesti. Vastanneista yhdeksän kymmenestä olisi valmis ottamaan vastaan siirtoelimen, jos sairauden hoito näin vaatisi. Vastaukset eivät poikenneet kolmen vuoden takaisesta kyselystä.

Munuais- ja maksaliiton teettämää selvitystä varten Suomen Gallup haastatteli elo- ja syyskuun vaihteessa tuhatta suomalaista. Selvityksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suosittelemme