Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Puolueet: Työllisyys vaalien ykkösteemaksi

Kolmen suurimman puolueen edustajat uskovat, että työllisyys nousee eduskuntavaalien keskeiseksi keskustelunaiheeksi.

Avaa Yle-sovelluksessa

YLEn Aamu-tv:ssä vierailleet keskustan, SDP:n ja kokoomuksen edustajat näkevät, että työllisyyden parantaminen on ensi kevään vaalien yksi tärkeimmistä teemoista.

Myös ympäristöasioiden uskotaan muodostuvan merkittäväksi kysymykseksi perinteisten työllisyys- ja sosiaalipolitiikan rinnalle.

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen toivoo, että vaikka puolueet ovatkin työllisyydestä pitkälti samaa mieltä, eli kaikki toivovat lisää työpaikkoja, niin keskustelussa nousisivat esille puolueiden erilaiset tavat toteuttaa työllisyyspolitiikkaa.

Viitanen ja keskustan varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi muistuttavat myös, että ulkopolitiikan puolelta Nato on asia, joka kiinnostaa kansalaisia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies perää äänestäjille kuluttajansuojaa ja vaatii, että poliitikkojen teot vaalikaudella vastaisivat sitä, mitä he ovat puheet ennen vaaleja.

Ruotsin ministerikohu ei hetkauta vaalien alla

Kansanedustajat myös toivovat, että eduskuntavaaleissa keskitytään nimenomaan isoihin asiakysymyksiin. He eivät usko, että poliitikkojen nuhteettomuus on enää vaalien alla puheenaiheena vaikka nyt Ruotsin hallituskohun yhteydessä se onkin ollut esillä.

- On oikeutettua, että ihmisiä kiinnostaa esimerkiksi poliitikon tv-luvan maksaminen, mutta olisi tärkeää, että päästäisiin keskustelemaan asiakysymyksistä, koska ne ovat isoja asioita. Toivoisi, että asiakysymykset saisivat niille kuuluvan arvon, SDP:n Viitanen pohtii.

Keskustan Kiviniemi ei usko, että poliitikkojen yksityiselämän kysymykset ovat enää vaalien alla pinnalla vaan että aikaiseksi saadaan kunnollinen asiakeskustelu.

Puolueiden edustajat ovat yksimielisiä siitä, että medialla on oikeus kysyä asioista ja jokainen kansanedustaja ja ministeri itse päättää, mihin kysymyksiin suostuu vastaamaan.

Kokoomuksen Häkämies uskoo, että puoluesihteeri Harri Jaskarin paritus- ja pahoinpitelykohu ehtii unohtua ennen vaaleja, vaikka myöntääkin, että kyse on vakavasta asiasta. Häkämies kuitenkin otaksuu, että äänestäjät osaavat erottaa, mikä on kokoomuksen toimintaa ja mikä yksittäisen ihmisen tekoja. Myös Kiviniemi toivoo, että asia on käyty läpi ennen vaaleja - hänkään ei usko, että tällaiset asiat ovat avainasemassa.

Puolueiden vaalikampanjat käynnistyvät tammikuussa.

YLEn Aamu-TV

Suosittelemme