Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Lappeenrannan Huhtiniemestä löytyi vanha joukkohauta

Lappeenrannan Huhtiniemestä on löydetty joukkohauta, jossa on ainakin yhdentoista miehen ruumiit. Tutkijat uskovat, että ruumiita voi löytyä lisää. Löytö on suomalaisittain historiallinen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta arvioi, että nyt löydetyt vainajat on mitä todennäköisimmin haudattu samaan aikaan. Rannan mukaan vaikuttaa myös siltä, ettei heitä ole haudattu arkuissa.

Ranta korostaa, että alustavien tutkimusten mukaan kaikki vainajat ovat täysi-ikäisiä, ja nuorin heistä on ehkä noin 20-vuotias.

Keskusrikospoliisi alkaa tutkia asiaa. Poliisi pyrkii selvittämään, miltä ajalta joukkohauta on ja keitä vainajat ovat. Lisäksi selvitetään, onko vainajien kuolinsyy luonnollinen, sotakuolema vai seurausta rikoksesta.

Hautoja ovat olleet tutkimassa Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen ja arkeologian laitokset.

Kaivaukset aloitettiin, jotta saataisiin selville, onko alueelle haudattu teloitettuja rintamakarkureita. Suullisen perimätiedon mukaan Huhtiniemessä olisi kesällä 1944 teloitettu salaisessa sotarikostuomioistuimessa tuomittuja rintamakarkureita. Kirjallisia todisteita asiasta ei juuri ole.

Noin kaksi viikkoa sitten kaivauksissa löydettiin ihmisen luiden ja sotilaspuvun kappaleita.

Suosittelemme sinulle