Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Vanhanen puolustaa Putinin kutsua

Pääministeri Matti Vanhanen on puolustanut voimakkaasti Venäjän presidentin Vladimir Putinin kutsumista EU:n Lahden huippukokoukseen. Vanhanen puhui EU:n talouseliitin kokouksessa Brysselissä. Helsingin Sanomien, Dagens Nyheterin ja Politikenin haastattelussa Vanhanen toteaa, että Venäjällä on omanlaisensa demokratia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Putinin kutsumista EU-kokoukseen on pidetty virheenä. Monet pelkäävät, etteivät EU-johtajat kykyene muodostamaan yhtenäistä kantaa Venäjä-politiikasta keskusteluissa Putinin kanssa.

Myös toimittaja Anna Politkovskajan murha ja Venäjän ihmisoikeustilanne ylipäätään ovat kiihdyttäneet länsimaiden arvostelua Putinia kohtaan.

Brysselissä puhuneen Vanhasen mukaan on kuitenkin tärkeää, että EU voi puhua Venäjälle yhdellä suulla, vaikka joidenkin mielestä yritys olisi jo ennalta tuhoon tuomittu.

YLEn TV-uutisten haastattelussa Vanhanen katsoo, että EU:ssa "ikäänkuin pelätään tavata kumppanimaan Venäjän presidentti ja käydä avointa keskustelua". Vanhasen mukaan suomalaisilla ei tällaisia pelkoja ole.

Helsingin Sanomille, Dagens Nyheterille ja Politikenille antamassaan haastattelussa vanhanen toteaa, että Venäjällä on demokraattiset instituutiot, mutta niiden toimintatapa ei ole samanlainen kuin läntisessä Euroopassa.

- He sanovat itse, että heillä on oma mallinsa demokratiasta, Vanhanen toteaa haastattelussa.

Vanhanen isännöi perjantaina Lahdessa EU:n huippukokousta, jonka illalliselle Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsuttu.

YLE24

Suosittelemme