Pääministeri Matti Vanhanen, EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana totesivat jo alkuillasta ennen illallista olevansa tyytyväisiä kokouksen antiin.
Keskustelunaiheista nousivat esille etenkin innovaatiopolitiikka, energiasuhteet Venäjän kanssa sekä siirtolaisuuskysymykset.
Barroson mukaan kokouksessa vallitsi johdonmukaisuuden ja yhteisvastuullisuuden henki. Epävirallisten huipputapaamisten tehtävä on hänen mukaansa antaa EU:lle kurssi. Lahden kokouksen jälkeen voidaan sanoa, että EU:lla on entistä enemmän tahtoa ja suuntaa, hän kiitteli.
Myös ihmisoikeudet esillä
Vanhasen ja Barroson mukaan EU-maiden ja Venäjän johtajat kävivät illallispöydässä avoimia ja hyviä keskusteluja, eivätkä kaihtaneet vaikeitakaan asioita.
Keskeisimmät puheenaiheet olivat energiakysymykset sekä EU:n ja Venäjän tuleva uusi puitesopimus, mutta aiheet kattoivat myös mm. ihmisoikeuskysymykset ja kansainvälisen yhteistyön lisäämisen kolmansien maiden suhteen.
Vanhanen sanoi nostaneensa illan keskusteluissa esiin myös toimittaja Anna Politkovskajan taannoisen murhan Venäjällä.
Barroson mukaan illalliskeskusteluissa kävi selväksi, että EU ja Venäjä ovat toisistaan positiivisella tavalla riippuvaisia.
Ennen tapaamista arveltiin, ettei EU kenties pääsisi energiakysymyksissä yhtenäiseen kantaan, jonka se voisi esittää Putinille. Toisin kävi, sanoi tyytyväinen Vanhanen.
Halonen keskusteli Putinin kanssa Myös Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui perjantaina Lahden epäviralliseen EU-huippukokoukseen. Halonen ja Putin kävivät jo perjantaina alkuillasta kahdenvälisiä keskusteluja Suomen ja Venäjän suhteista automatkallaan Helsingistä Lahteen. Halonen oli vastaanottamassa Putinia tämän saapuessa Helsinki-Vantaalle. EU-maiden huippukokousta edelsi ylimääräinen sosiaalikokous, jonka puheenjohtajana oli pääministeri Matti Vanhasen lisäksi Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso. Sosiaalihuippukokoukseen osallistuivat myös kaksi seuraavaa EU-puheenjohtajamaata eli Saksa ja Portugali sekä useat Euroopan työmarkkinajärjestöt. YLE24 Joustoturva puhutti sosiaalialan huipputapaamisessa
Putin: Myös Venäjä riippuvainen Euroopasta EU on sangen riippuvainen Venäjän maakaasusta ja öljystä, mutta itse asiassa Venäjä on riippuvaisempi eurooppalaisista kuluttajista, Putin sanoi. Runsaat 40 prosenttia EU:n ostamasta kaasusta tulee Venäjältä; Venäjän viennistä se on noin 60 prosenttia, presidentti perusteli. Barroso puolestaan varoitti energiakysymyksen politisoinnista. Energia on toki suhteille tärkeä asia, mutta olisi virhe keskittyä vain siihen ja sallia sen erottaa EU ja Venäjä, Barroso sanoi. Hänenkin mukaansa energia kuitenkin on yksi pääkysymyksistä uudessa puitesopimuksessa, josta EU ja Venäjä alkavat pian neuvotella. Barroso toivoi, että periaattellisesta yhteisymmärryksestä syntyisi pian käytännön toimintaa, sillä EU haluaa Venäjästä turvallisen ja luotettavan energiantoimittajan. Uutta pohjaa energiainvestoinneille
Barroson mielestä Eurooppa voisi investoida Venäjän isolle energiasektorille. Putin puolestaan totesi, että Venäjä ei vastusta tai halua haitata ulkomaisia energiainvestointeja.
Putinin mukaan Venäjän lakimuutokset päinvastoin tähtäävät investointi-ilmapiirin parantamiseen. Hän sanoo maansa pyrkivän takuisiin omistusoikeuksille ja rajaamaan suljetut alat minimiin.
Ulkomaisten yritysten viimeaikaisiin ongelmiin Venäjällä Putin sanoi syyksi sen, etteivät tarjoukset olleet kyllin hyviä tai ne eivät täyttäneet ympäristövaatimuksia.
Putinin mukaan Venäjällä ei ole myöskään mitään syytä vastustaa energiakysymysten sisällyttämistä uuteen puitesopimukseen. Toisaalta on kuitenkin selvää, ettei se voi kattaa kaikkia mahdollisia kysymyksiä, vaan osasta on sovittava erikseen, hän arveli.
Putinin mukaan uuteen Eu:n ja Venäjän väliseen sopimukseen voidaan ottaa mukaan myös energia-asiat ja esitti puitesopimuksen nimeksi strategista kumppanuussopimusta. Juuri päättymässä oleva sopimus on nimeltään kumppanuus- ja yhteistyösopimus.
Vanhanen sanoi luottavansa siihen, että EU:n ja Venäjän virallisessa huippukokouksessa myöhemmin tänä vuonna aloitetaan neuvottelut puitesopimuksesta ja mennään syvemmälle kuin Lahdessa oli mahdollista. Tuolloin esille otettaneen myös muun muassa viisumivapaus.
Putin varoitti Georgian tilanteesta
Yksi Lahdessa keskustelluista aiheista oli Venäjän ja Georgian välinen kriisi. Putinin mukaan ongelma ei kuitenkaan ole Venäjän ja Georgian välillä eikä Venäjä ole syypää.
Kriisi on hänen mukaansa siinä, että Georgia kohtelee kaltoin Abhasian ja Etelä-Ossetian maakuntia. Tilanne on hänen mukaansa kehittymässä jopa kohti verenvuodatusta.
Georgia huononsi suhteitaan Venäjään tahallaan saadakseen poliittisen pohjan aseiden käyttöön, Putin syytti.