Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Finnairin lakko päättyy

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakon osapuolet ovat päässeet illalla sopimukseen lakon lopettamisesta. Työntekijät palaavat töihin heti.

Avaa Yle-sovelluksessa

Osapuolet pohtivat illalla omilla tahoillaan laadittua sopimusluonnosta ja ilmoittivat kello 21:n jälkeen kantansa siihen.

Lentoemäntien ja stuerttien yhdistys kelpuuttaa sopimusluonnoksen.

Lakkoa on soviteltu perjantaina iltapäivästä lähtien valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen toimesta.

Finnairilta aikatauluja lakon ajaksi Lakosta huolimatta Finnair lentää perjantaina noin viidesosan reittilennoistaan sekä tilauslennot lomakohteisiin. Finnair tiedottaa poikkeavista lentoaikatauluista Internet-sivuillaan.

Finnair on julkaissut netissä ensi viikon perjantaihin asti ulottuvat reittilentoaikataulut, jos lakko jatkuu. Euroopan reittiliikenteessä lennetään joka päivä yli kymmeneen kohteeseen. Kotimaassa kohteita on kolme. Kaikki kaukoreittilennot on jouduttu peruuttamaan.

Viikonlopun tilaus- eli lomalennot lennetään alkuperäisessä laajuudessaan. Aikatauluihin tulee muutoksia.

Työkiista koskee Finnairin päätöstä palkata 500 henkeä virolaiseen tytäryhtiöönsä sen työehdoilla ja palkoilla.

Työntekijäpuolta edustavan Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen mielestä yhtiö yrittää romuttaa teollaan alan nykyisen työehtosopimuksen.

Finnair pyrki torstaina jouduttamaan lakkoneuvotteluja tarjoamalla yhtiön kaikille määräaikaisille vajaalle parillesadalle työntekijälle vakituista työpaikkaa vanhoilla työehdoilla.

Finnair on palkannut vuokratyövoimaa

Finnair on palkannut lakon aikana lennetyille lennoille lentoemäntiä ja stuertteja Britanniasta ja Espanjasta. Kaikkiaan lennoilla on ollut kymmeniä vuokratyönantajia, kertoo Taloussanomat.

Lehden haastattelema Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä kertoo, että tällaisissa tilanteissa lähetetään pyyntö vuokratyövoiman tarpeesta. Siihen sitten halukkaat saavat vastata.

Määtän mukaan yleensä työvoima tulee vuokrattavan koneen mukana, mutta nyt on käytetty myös suoraa työvoimaa.

Koneita ja työvoimaa tarjoavat yleensä yhtiöt, joilla on vapaata kapasiteettia käytössä. On myös vuokrayhtiöitä, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan alan palveluja. Myös Finnair on joskus vuokrannut koneitaan ja työntekijöitään.

SLSY paheksui rikkurityövoiman käyttöä

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry paheksui Finnairin toimia yrittää murtaa työtaistelu käyttämällä muun muassa Italiasta, Kroatiasta sekä Britanniasta hankittua rikkurityövoimaa.

- Tämä ei ainakaan edesauta sopimusneuvotteluja, toteaa SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi.

Lentolakko on vaikeuttanut huomattavasti myös verivalmisteiden saatavuutta Pohjois-Suomessa. Niitä on jouduttu kuljettamaan postin kautta ja jopa taksilla.

Tilannetta pahentaa se, että Oulussa on iso tarve leukemian hoidossa käytettäville verihiutaleille, trombosyyteille, joiden säilymisaika on vain viisi vuorokautta.

Suosittelemme