Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Venäjän ja Georgian tilanne uhkaa kiristyä

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan eilisessä Lahden huippukokouksessa paljastui, että Venäjän ja Georgian välinen konflikti uhkaa kiristyä entisestään. Presidentti Tarja Halonen on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin verenvuodatuksen välttämiseksi Georgiassa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen Lauantai-seurassa vieraillut Vanhanen sanoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin toistaneen työillallisella, että kärjistynyt tilanne on täysin Georgian syytä. Vanhanen kertoi presidentti Tarja Halosen olleen yhteydessä Georgian johtajiin, ja toisti malttia vaadittavan sekä Venäjältä että Georgialta.

- Tuleeko siellä yhteenottoja, kysyi toimittaja Hannu Lehtilä pääministeriltä.

- En pysty vielä näiden tietojen perusteella ennakoimaan, mutta tilanne on selvästi jännittyneempi. Ja riski tai todennäköisyys siitä, että vaikeuksia syntyy niin on nyt korkeammalla.

- Sen tähden olisi eräittäin tärkeää, että kaikki osapuolet nyt vetäisivät vähän profiiliaan alemmaksi ja palattaisiin normaaliin elämään ja normaalin diplomatian keinohin, joilla asioista keskustellaan, sanoi pääministeri Lauantaiseurassa.

Halonen vetosi Putiniin Georgiasta Presidentit Halonen ja Putin kävivät jo perjantaina alkuillasta kahdenvälisiä keskusteluja Suomen ja Venäjän suhteista automatkallaan Helsingistä Lahteen EU:n huippukokoukseen. Halosen mukaan ihmisoikeuksista ja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta keskusteltiin mennen tullen Lahden moottoritiellä avoimesti, mutta yleisellä tasolla. Halonen myös pyysi välttämään verenvuodatusta Georgian ja Venäjän vakoilu-talous- ja vähemmistökansojen kiistoissa. Lahdessa pitämässään tiedotustilaisuudessa Putin kiisti jyrkästi, että Venäjällä olisi osaa tilanteen kärjistymisessä. Putinin mukaan Georgian hallituksen toimet Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa uhkaavat johtaa verenvuodatukseen. Putin myönsi Venäjän ongelmat rekkajonoissa

Suomen ja Venäjän suhteissa Halonen toivoo edistymistä itärajan ruuhkien purkamisessa. Rekkajonoista tullaan keskustelemaan jälleen marraskuun tapaamisessa, mutta Putin oli myöntänyt, että ratkaisujen avaimet olisivat Venäjän puolella rajaa.

- Putinia oli selkeästi informoitu siitä, että heidän puolellaan on hallinnollisesti parannettavaa. Palataan ensi kuussa myöhemmin siihen, mutta minulle tuli vaikutelma, että hän on hyvin kiinnostunut nimenomaan nyt meidän kahdenvälisesen suhteen ihan konkreettisesta parantamisesta. Ihan siitä kuinka monta viranomaista siellä rajalla työskentelee heidän puolellaan.

Huhut Venäjän halusta laajentaa omalta puoleltaan raja-aluettaan Putin oli kuulemma tyrmännyt.

Tuomioja tulkitsee Putinin puheet sanasodaksi

Hiljattain Georgiassa vieraillut ulkoministeri kommentoi presidentti Putinin puheita tulkitsemalla ne erityisesti Lahtea varten valmistelluiksi uhkaaviksi vuorosanoiksi. Tuomiojan mukaan verenvuodatukseen viittaaminen on uhkaavaa kieltä, mutta ainakin toistaiseksi vain puhetta.

Ulkoministeri rauhoittelee tilanteen aiheuttamia reaktioita.

- Aina pitää tietysti olla huolissaan, mutta en näe välitöntä sodan uhkaa ilmassa. Pahimpaan pitää tietysti varautua.

Suosittelemme