Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Arevaa syytetään Ranskassa kohonneista säteilyarvoista

Suomen uraanivaroja havittelevaa ydinteollisuusjätti Arevaa arvostellaan kotimaassaan Ranskassa ympäristön saastuttamisesta ja kohonneista säteilyarvoista useilla sen toimipaikoilla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Areva sai pari viikkoa sitten uraanietsintäluvan Enoon ja Kontiolahdelle. Areva haluaisi aloittaa uraanin etsinnän myös monilla paikkakunnilla Uudellamaalla.

Riippumaton ranskalainen ydinvoimalaboratorio Criirad on osoittanut, että muun muassa Les Bois Noirin kaivosalueella Keski-Ranskassa Areva on useiden vuosien ajan päästänyt jokiveteen riittämättömästi puhdistettua vettä, jonka radium-arvot ylittävät lakisääteisen normin. Criiradin mukaan ongelmat ovat yleisiä Arevan entisillä kaivoksilla.

Vanhoilla kaivospaikkakunnilla yhtiö jakoi radioaktiivista sivukiveä rakennusmateriaaliksi ympäristön asukkaille. Areva on ollut hidas korjaamaan säteilevää materiaalia pois ongelman tultua julki.

Uraanikaivostoiminta on loppunut Ranskassa kaivosten ehdyttyä. Yhtiö kaivaa nyt uraania Kanadassa, Kazakhstanissa ja Nigerissä. Nigerin kaivoksilla yhtiötä on epäilty huolimattomuudesta kaivosjätteen varastoinnissa ja jätevesien käsittelyssä.

Uraanin kasvanut kysyntä on kolminkertaistanut raaka-aineen hinnan muutamassa vuodessa, mikä on nyt isännyt Arevan kiinnostusta Suomen uraanivaroihin.

Suosittelemme