Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Nousukausi nostaa palkkoja

Suomalaisten palkat nousevat tänä vuonna odotettua ripeämmin. Etenkin teollisuudessa on saatu neuvoteltua usein keskitettyä sopimusta suurempia palkankorotuksia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Eniten palkkojaan onnistuvat yleensä nostamaan ne, joilla on erikoisosaamista ja vahvaa kansainvälistä kokemusta.

Myös monet teollisuuden työntekijät ovat nousukauden myötä onnistuneet parin prosentin tupo-korotuksen lisäksi saamaan liki yhtä ison palkankorotuksen muuta kautta. Ansioita on hilattu ylöspäin omin voimin muun muassa it-alalla sekä metalli- ja rakennusteollisuudessa.

- Paikallisesti on neuvoteltu hiukan korkeampia palkankorotuksia kuin mitä on keskitetysti neuvoteltu. Kyllä mielestäni on ihan normaalia, että hyvästä tuloksesta myös työntekijöille tulee oma osansa, kommentoi SAK:n ekonomisti Olli Koski.

Isoissa firmoissa on myös huomattu, että työpaikanvaihtajia on liikkeellä runsaasti. Metson henkilöstöjohtajan Taina Sopenlehdon mukaan nousukausi näkyy työnhakijoiden kohonneina palkkatoiveina.

Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan pääse palkkapitoihin mukaan. Palkankorotuksia saadaan huonoimmin palveluissa tai Suomesta tuotantoaan siirtävillä teollisuusaloilla.

Suosittelemme