Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Rasistiset rikokset lisääntyneet

Rasististen rikosten määrä kasvoi viime vuonna selvästi verrattuna edellisvuosiin, ilmenee poliisin tilastoista. Rasistisia rikoksia tuli poliisin tietoon vuonna 2005 yhteensä 669 kappaletta, kun parina aiempana vuonna niitä oli yli sata vähemmän.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisin rasistinen rikos on edelleen pahoinpitely, joita on lähes puolet kaikista tapauksista. Muita yleisiä rikosnimikkeitä ovat kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja vahingonteko. Rasistinen rikos tapahtuu useimmiten julkisella ulkoilmapaikalla ja illan tai yön aikaan.

Lähes puolet rasististen rikosten uhreista oli Suomen kansalaisia. Seuraavaksi eniten uhrien joukossa oli somalialaisia, venäläisiä ja turkkilaisia. Lähes 90 prosenttia rikoksista tapahtui 15 - 44-vuotiaille. Rasistisista rikoksista epäillyistä yli 85 prosenttia oli miehiä.

Rasististen rikosten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksen vuodesta 2004, jolloin poliisin tietoon tuli rikoksia 558 kappaletta. Vuonna 2003 rikoksia tuli poliisin tietoon 522.

Tiedot ilmenevät sisäministeriön teettämästä selvityksestä, jonka aineistona olivat poliisin tietoon tulleet rikosilmoitukset. Suuri osa rasistisista rikoksista ei tule koskaan poliisin tietoon.

Suosittelemme