Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

EU tutkii ydinvoimalan rahoitusta Suomessa

EU-komissio selvittää, onko Suomen uuden ydinvoimalan rahoitusjärjestelyissä turvauduttu EU:n sääntöjen vastaiseen valtionapuun. Kyse on Ranskan valtion myöntämistä 570 miljoonan euron lainatakuista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Selvitys kohdistuu siihen, onko Ranskan valtio takuista päättäessään toiminut valtiontukisääntöjen vastaisesti. EU-komissio on saanut ainakin kaksi valitusta TVO:n voimalahanketta rahoittavien pankkien saamien valtiontakausten laillisuudesta.

Komission tähän mennessä saamien tietojen perusteella ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että takaus on saattanut supistaa TVO:n rahoituskustannuksia alle markkinatason.

Ranskan valtion takaus on saattanut vähentää ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin yhteenliittymän tekemän tarjouksen rahoituskustannuksia ja siten auttaa yhtiöitä saamaan uuden ydinvoimalan rakentamista koskevan sopmuksen.

- Tähän asiaan liittyy monimutkaisia teknisiä ja oikeudellisia kysymyksiä. Haluan saada lisätietoja näistä seikoista eri sidosryhmiltä, joilla on nyt mahdollisuus esittää kommenttinsa, EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes perustelee komission tiedotteessa.

Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi ei pidä yllättävänä EU-komission tutkimusta Olkiluodon viidennen ydinvoimalan valtiontakuista.

Hassin mukaan normaalisti vientitakuut myönnetään ainoastaan silloin, kun projekti toteutetaan taloudellisesti epävakaalla alueella EU:n ulkopuolella.

Hassi arvioi, että juuri vientitakuiden ansiosta Areva pystyy toimittamaan ydinvoimalan TVO:lle edulliseen kiinteään hintaan.

Greenpeace haluaa periaatteellista keskustelua Greenpeacen mukaan komission tuore ilmoitus on tärkeä edistysaskel. Järjestö katsoo, että komission lupaamalle selvitykselle on huutava tarve. - Viidettä ydinvoimalaa on esitelty Suomessa ja maailmalla edullisena ja yksityisesti rahoitettuna hankkeena. Nyt on osoittautumassa, että hanke oli ja on monella tapaa riippuvainen julkisesta tuesta, sanoo Mark Johnston Greenpeacen EU-yksiköstä Brysselistä. Johnston toteaa myös, että yli puolen miljardin euron takuun paljastuminen laittomaksi olisi raju taloudellinen isku ydinvoimalahankkeelle. - Me luonnollisesti vaadimme, että Teollisuuden Voima ja Areva velvoitetaan korvaamaan laittomasti saamansa taloudelliset hyödyt, Johnston jatkaa. Greenpeace jätti vuonna 2004 tutkintapyynnön vientitakuusta, jonka Ranskan vientitakuulaitos on myöntänyt ydinvoimalahankkeelle. EU tutkii uuden ydinvoimalan saamat tuet (12.01.2005) YLE24

Suosittelemme