Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Moderni taide kävi kaupaksi Bukowskin huutokaupassa

Bukowski järjesti torstaina ensimmäisen modernin taiteen ja designin huutokaupan sitten 1980-luvun lopun nousukauden. Ostajia houkutteli paikalle Helsinkiin muun muassa professori Kari S. Tikan taidekokoelma.

Avaa Yle-sovelluksessa

Taidetta ostetaan taas, ja nyt uskalletaan ostaa myös modernia. Samaan aikaan kun sisustamisen suosio on kasvanut, myös 1900-luvun design on mennyt yhä paremmin kaupaksi. Bukowskin huutokauppa houkutteli salin täyteen kiinnostuneita.

Myynti yli kolminkertaistui viime syksyn huutokauppaan verrattuna. Tuolloin modernia taidetta ja designia myytiin kansainvälisen huutokaupan yhteydessä 250 000 eurolla. Lammi ja Särestöniemi huutokaupan kalleimmat Ennakkoon osattiin odottaa Ilkka Lammin töiden suosiota. Hänen teoksensa Vihreä tanssija nousi lähtöhinnastaan 15 000 eurosta 54 000 euroon, mikä oli päivän korkein hinta. Toiseksi kalleimmalla myytiin Reidar Särestöniemen Kohtaaminen Jäämerellä, jonka hinta kohosi 43 000 euroon. Usempien muiden taideteosten hinnat pysyivät maltillisina. Päivän yllättäjiin kuului Birger Kaipiaisen Kukkapuu-keramiikkaveistos, jonka yhdysvaltalainen keräilijä huusi 13 000 eurolla. Viime keväänä traagisesti kuolleen professori Kari S. Tikan taidekokoelman myynti herätti etukäteen paljon huomiota, ja lähes kaikki työt myytiinkin yli lähtöhintojen. Kokoelman taiteilijoita olivat muun muassa Hannu Väisänen, Marjatta Tapiola, Teemu Mäki, Juhani Linnovaara ja Olli Lyytikäinen. Hintatason nousu maltillista Vaikka moderni taide ja design kiinnostavat, ylikuumenemisesta ei voi puhua. Ja toisin kuin 1980-luvun lopussa, nyt taidetta ostetaan omalla rahalla. - Sanoisin että teokset ovat rakkaita keräilykohteita ja käyttöesineitä, ei niitä pelkästään sijoitusmielessä pelkästään osteta. Työt ovat pitkällä tähtäimellä todennäköisesti myös hyvä sijoitus, sanoo Bukowskin johtava intendentti Christian Boman. Bukowskin modernin huutokaupan liikevaihto oli noin 815 000 euroa. Viime syksyn kansainvälisen huutokaupan yhteydessä modernia taidetta ja designia myytiin runsaalla 250 000 eurolla, nyt myynti yli kolminkertaistui. TV:n kulttuuriuutiset, YLE24

Suosittelemme